Uudisrakennuksen paraatipuolen kivityöt jaksotettiin kolmeen vaiheeseen pihasuunnitelman pohjalta. Ensimmäisenä otettiin työn alle autokatoksen alustan pinnoittaminen.

Kivivalinta ja ladontakuvio

Pinnoitekiveksi valittiin 60 mm:ä paksu betonikivi, joka asianmukaisesti pohjattuna kestää henkilöauton painon. Ladontakuviona perinteinen tiililadonta miellytti eniten silmää.
Koska tiililadonta edellyttää kivien ”puolittamista” vuoroin rivin aloituksessa vuoroin lopetuksessa, päädyimme leikkuun minimoimiseksi tuotteeseen jossa suorakaiteen muotoisten betonikivien rinnalle löytyi valmis tasapuolikas.

Pohjan työstäminen

Talon rakentamisen yhteydessä tehdyt raakapohjat routaeristyksineen antoivat hyvät lähtökohdat kivitöille. Korkomittaukset puolestaan osoittivat sokkelin kosteuseristeen yläreunan olevan noin 10 cm tulevan valmiin pinnan alapuolella. Tästä asetelmasta oli varsin helppoa lähteä viimeistelemään kantavaa kerrosta ja kaatoja kohti kaivoa. Pohjan hienosäätö tehtiin 0 – 16 mm murskesoralla.

Murskeen lisäyksen ja tasauksen jälkeen pohja kasteltiin ja tiivistettiin kosteana 200 kg:n painoisella maantiivistimellä. Kantavan kerroksen huolellinen tiivistäminen on tärkeää. Se eliminoi kiveyksen painumisen renkaiden kohdilta tulevaisuudessa.

Tiivistämisen jälkeen apukiskot asennettiin paikoilleen ja pohjan päälle levitettiin muutaman sentin tasavahva kerros asennushiekkaa. Asennushiekka tasattiin kiskojen ja oikolaudan avulla koko autokatoksen alalle takaseinästä ulospäin työstäen.

Kivien asentaminen

Valmiin tasatun pinnan päällä liikkumisen välttämiseksi päädyimme ratkaisuun jossa kivien asentaminen aloitettiin katoksen ulkoreunasta edeten kohti kiinteää rakennetta, eli katoksen takaseinää. Tämä edellytti tarkkoja mittauksia sekä linjalangan käyttöä suoran linjauksen aikaansaamiseksi. Ensimmäinen kivirivi oli saatava rakennuksen seinälinjan suuntaiseksi.

Autokatoksen kiveyksen raameiksi ladottiin seiniviereen raita neliömäisistä laatoista. Betonikivet asennettiin puskuun, eli kiinni toisiinsa tiililadonta periaattella. Asennustyö eteni suositusten mukaisesti valmiin kiveyksen päältä. Saumojen suoruutta tarkkailtiin työn edetessä linjalangan avulla.

Tummanharmaan pinnoitteen elävöittämiseksi, ja samalla autopaikkojen ( 2 kpl ) erottamiseksi toisistaan, kiveykseen tehtiin kolmen kiven raita rusehtavalla kivellä. Kiviraita asennettiin pitkittäissuunnassa poikittaissuuntaisen perusladonnan keskelle.

Tummanharmaan kiveyksen saumauksessa käytettiin väriltään mustaa, säkkitavarana myytävää saumaushiekkaa, joka harjattiin kiveyksen saumoihin. Lopuksi pinnoite tärytettiin 70 kg:a painavalla maantiivistimellä.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.