Lohkopintaisista betonisista julkisivuharkoista rakennetut kasvilavat antavat yrttitarhalle tyylikkään ja pitkäikäisen rungon. Vappukukiksi keittiöpuutarhaan istutettiin värikkäitä orvokkeja.

Muutama vuosi sitten tallirakennuksen aurinkoiseen päätyyn valmistunut betonipuitteinen yrttitarha on vastannut tarkoitustaan. Kestävät raamit ovat pysyneet ryhdissään ja viljelykasvit viihtyneet hyvin lämpöä varaavien betoniharkkojen kehystämissä kasvualtaissa. Tuulilta suojaisa alue on lisäksi toiminut pienenä oleskelupationa keittiökasvien viljelyn ohella.

Lue lisää kasvilavojen rakentamisesta : Keittöpuutarhan betoniset puitteet

Vappukukiksi karviaismarjaa ja orvokkeja

Poikkeuksellisen lämpimän kevätsään innostamana ensimmäiset taimet istutettiin yrttitarhaan tänä vuonna jo huhtikuussa. Kasvualtaiden multatilan tarjotessa mahdollisuuden yksivuotisten viljelykasvien ohella myös puuvartisten kasvien kasvattamisen, sai pienempi lavoista vapun kynnyksellä ”keskuskukakseen” rungollisen karviaisen.

Puitteiltaan noin 80 cm x 80 cm ja reilut puolimetriä syvä kasvilava tarjoaa hyvän kasvutilan myös puuvartisille hyötykasveille, kuten esimerkiksi rungolliselle marjapensaalle.

Punaisia marjoja tuottavan karviaispuun, lajike `Hinnonmäen punainen´ , aluskasviksi on tarkoitus myöhemmässä vaiheessa laittaa kukkivia maustekasveja. Kevään ja alkukesän väriä yrittitarhaan antavat vappukukiksi istutetut orvokit.
Isommassa lavassa kasvatettavien avokurkkujen ja kesäkurpitsojen taimet saavat sen sijaan vielä odottaa muutaman viikon ennen ulos istuttamista. Metallikaarien varaan levitettävä kasvuharso tasaa lämpötilaeroja, mutta ankaralta hallalta ei sekään kylmälle arkoja viljelykasveja suojaa. Hauskaa vappua !

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.