Suunnittelun avulla voidaan myötävaikuttaa pihan toimivuuden ja viihtyisyyden ohella puutarhan hoitotyön määrään. Täysin huoltovapaaksi pihaa ei saa, mutta huomioimalla suunnittelussa erilaisia ylläpitoa helpottavia tekijöitä hoitotyöt vähenevät oleellisesti ja hoituvat mielekkäämmin.

SUOSI YHTENÄISIÄ LAAJOJA ALUEITA

Älä sorru ripotteluun. Suosi selkeyttä, yhtenäisiä laajoja alueita ja massakasviryhmiä. Esteetöntä nurmikkoa on ilo leikata. Muista väljyys niin ajoväylillä, jalan kuljettavilla pinnoilla kuin patioilla.

Yhtenäinen nurmialue, kovat pinnoitteet ja rajaukset tekevät pihasta helppohoitoisen. Muurikiviä on hyödynnetty sekä korotetun istutusaltaan rakentamisessa että kasvimaan reunustuksena yhdessä betonilaattojen kanssa.

HYÖDYNNÄ KOVIEN PINNOITTEIDEN ETU

Pihakiveykset ovat tasaisia liikkua ja puhdistamiseen riittää pääsääntöisesti pinnan harjaaminen tai puhaltaminen lehtipuhaltimella ja pesu painepesurilla silloin tällöin. Kivetty pinta vähentää myös hiekan kantautumista sisälle rakennuksiin ja sisätilojen siivoamista. Pinnoita kovilla pinnoitteilla ajoalustat, käytävät, oleskelualueet sekä mm. jätekatoksen, tomutus- ja pyykinkuivaustelineiden alustat.
Halutessasi viimeisen päälle helppohoitoisen kiveyksen harjaa saumoihin itsekorjautuvaa saumaushiekkaa tai saumauslaastia, jotka vaikeuttavat rikkakasvien siementen itämistä.

Pihakiveykset ovat helppokulkuisia, pitkäikäisiä ja lähes huoltovapaita. Huoltopihan lattiana toimii siisti yhdistelmäpinnoite betonikivistä, -laatoista ja puusta.

MUISTA RAJAUKSET JA SEINIVIERIKIVEYKSET

Nurmikon pinnan tasoon asennetut rajaukset reunakivistä, ja erilaisista betonikivistä ja -laatoista viimeistelevät kasviryhmät eliminoiden kerran pari kesässä tehtävän kanttauksen tarpeen. Reunusta myös kasvimaa ja -hyötytarha, ja lado suikale betonikiviä tai -laattoja kaikkien nurmialueisiin rajoittuvien pystypintojen tyvelle. Pinnan tasoon asennetut rajaukset helpottavat oleellisesti nurmikon hoitotyötä. Leikkurin pyörien kulkiessa kivirajauksen päällä erikseen poistettavia heinätupsuja ei jää jäljelle. Niittojälki on kerralla siisti.

Nurmipinnan tasoon asennettu betonilaattarajaus erottaa selkeästi marjatarhan omaksi alueeksi. Marjapensaat on istutettu katekankaaseen ja alue viimeistelty singeliverhouksella. Soraverhouksen puhtaana pitäminen edellyttää lehtipuhallinta.

TORJU RIKKARUOHOJA KATTEILLA

Rikkaruohojen kitkeminen ei ole sitä mieluisinta puuhaa, joten levitä koristepensaiden kasvualustan päälle rikkakasvit alleen tuhkahduttava vettäläpäisevä katekangas, ja istuta taimet kankaaseen tehtyihin reikiin. Voit hyödyntää katekangasta myös marjapensailla. Viimeistele istutus verhoamalla katekangas kuorikatteella, värjätyllä hakkeella tai vaikkapa koristesoralla. Jo pelkkä orgaaninen kate hillitsee rikkaruohojen kasvua. Jos levität katetta yksittäisten puiden ympärille, kannattaa myös puiden ympärys rajata nurmikon tasoon asennetuilla betonikivillä hoidon helpottamiseksi.

Hyvän suunnitelman ja huolellisen perustamisen myötävaikutuksella isokin piha pysyy timmissä vain kohtuullisella vaivannäöllä.

TEE PERUSTAMISTYÖT LAADUSTA TINKIMÄTTÄ

Perusta kiveyksille routimaton pohja ja huolehdi hulevesistä ja kaadoista asianmukaisella tavalla. Näin menetellen vedet eivät valtaa rakennuksia, päällysteet pysyvät irvistämättä paikoillaan ja muurit pystyssä ryhdikkäinä. Valmista istutuksille ja nurmikolle riittävän syvät kasvualustat hyvälaatuisesta seulotusta mullasta, ja valitse pihan peruskasveiksi asuinpaikkakunnalla menestyviä ilmastollisesti kestäviä lajeja ja lajikkeita.

Pihasuunnitelman avulla voit tarvittaessa jaksottaa työt ja kustannukset muutaman vuoden ajanjaksolle.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.