Kuluva talvi vaihtelevine sääolosuhteineen on pitänyt omakotitalojen asukkaat toimeliaina. Runsaat lumisateet ovat tuoneet säännöllistä iltapuhdetta aina eteläisintä Suomea myöten ja viimeistään ensimmäinen kunnon plussakeli muistuttanut liukkauden torjunnan tarpeellisuudesta muutettuaan pihatiet ja -käytävät luistinradoiksi yhdessä yössä. Poikkeuksellisen kova tuuli on puolestaan etsityttänyt varaston nurkista vuodenaikaan nähden harvinaisen puutarhatyökalun – lehtiharavan – jolla poistaa tuulen puista alas ravisuttamat kuivuneet oksat ennen hiekoitushiekan levittämistä.

Liukkauden torjunta ehkäisee tapaturmia

Hiekoittaminen on tehokas tapa ehkäistä liukkaudesta johtuvia tapaturmia. Liukkauden torjuntaa tarvitaan erityisesti ajanjaksoina jolloin lämpötila sahaa edestakaisin plussan ja miinuksen välillä. Särmikäs hiekoitussepeli antaa parhaan kitkan. Säkkitavarana myytävä sepeli kannattaa säilyttää kuivassa paikassa. Lisäksi eteiseen tai tuulikaappiin voi jemmata pienen erän sepeliä ”ensiavuksi”. Lämpimässä sisätilassa säilytetty karkeahko kiviaines pureutuu hyvin jäiseen pintaan.

Hiekoitussepeli sopii liukkauden torjuntaan myös pihakivipinnoilla. Suolan levitystä betonikiveyksille kannattaa sen sijaan välttää. Suola suurina määrinä käytetytnä rapauttaa ja heikentää betonin rakennetta, ja on haitallista myös ympäristölle.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.