Viher – ja ympäristöalan ammattilaiset ja opiskelijat saivat helmikuisilla Viherpäivillä Jyväskylässä esimakua siitä mitä tuleva kasvukausi tarjoaa piha- ja ympäristörakentamisen saralla. Tapahtuman yhteydessä järjestetyssä Vihertekniikkanäyttelyssä oli edellisvuosien tavoin mukavasti esillä myös ympäristöbetonituotteita, joiden näyttävyyteen ja toimivuuteen oli panostettu kiveysten hoitoon liittyviä oheistuotteita unohtamatta. Luonto on vahvasti läsnä 2010-luvun lopun tuotesuunnittelussa näkyen mm. pihakivien muodoissa ja eläväisissä pinnoissa. Sade- ja sulamisvesien hallintaan on puolestaan varauduttu kehittämällä erilaisia ratkaisuja niin maan pinnalle kuin vähän katoillekin. Suurelle yleisölle tuoteuutuudet esitellään kevään edetessä.

Laajoihin kivipintoihin saadan elävyyttä mm. yhdistelemällä eri tuotteita ja värejä. Maanläheinen hiekanruskea sävy istuu hyvin suomalaiseen ympäristöön. 8 cm:ä paksu kivi antaa kapeanakin kestävän pinnan jalan kuljettavien väylien ohella myös autolla liikennöitävillä alueilla.

Pihakivimuurien seinämiin upotetut ns. muurivalot tuovat turvallisuutta ja tunnelmaa pimeänä vuodenaikana.

Kulmakivi, joka mahdollistaa muurirakenteeseen tyylipuhtaan lohkopintaisen kulman on muurikiviperheen odotettu täydennys. Kulmakivi helpottaa myös asentajan työtä poistamalla kokonaan leikkaamisen tarpeen 90 asteen kulmia tehtäessä.

Muurikiven kulmakiveä voidaan hyödyntää myös portinpilarin rakennusmateriaalina.

Led- tekniikka on tuonut tullessaan aivan uudet mahdollisuudet hyödyntää valoa pihojen betonirakenteissa. Eri muurikivityyppeihin mitoitettujen muurivalaisimien ohella myös aitatolppiin löytyy valmiita helposti asennettavia valoratkaisuja.

Luonnon ilmeikkäät muodot piirtyvät betonipäällysteen pintaan eläväisten saumojen myötävaikutuksella. Tasapaksut kappaleet loksahtelevat helposti paikoilleen tasatulle pohjalle pienen tunnustelun jälkeen.

Esihistoriallisista ajoista vaikutteita imenyt koukeroinen betonikivi johdattaa hulevedet suurten saumojensa läpi tehokkaasti takaisin luonnon kiertokulkuun. 12 cm:ä paksun hule-/ nurmikiven koristeelliset ladontakuviot pääsevät parhaiten oikeuksiinsa laajoilla pinnoilla.

Pihakivien ohella Vihertekniikkanäyttelyssä oli esillä myös mielenkiintoisia hoitotyötä helpottavia oheistuotteita liittyen mm. kivipinnoiteiden saumaukseen ja puhdistamiseen.

Pihakivivalmistajien yhteystiedot löytyvät TÄÄLTÄ

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.