Suunnittelun ja kivivalintojen avulla pystytään vaikuttamaan pihakiveyksien leikkuun määrään. Harvemmin leikkaamisilta vältytään kokonaan, ja kuten viimeistelytyöt yleensä, myös kivien työstäminen on aikaaviepää näpryytä. Hommaan kannattaa kuitenkin satsata, sillä huoliteltu kivien leikkaaminen antaa viimeisen silauksen pihan kovilla pinnoitteilla päällystetyille alueille.

Oikeanlainen leikkuri helpottaa kivien työstämistä. Sen valintaan vaikuttaa mm. miten paljon ja mihin muotoon kiviä joudutaan leikkaamaan halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi. Timanttiterällä varustetut leikkurit takaavat siisteimmän leikkuupinnan. Kivisahoja vuokraavat useimmat konevuokraamot.

Kulmahiomakone

Pienehköt kivien leikkuut onnistuvat hyvin timanttiterällä varustetulla kulmahiomakoneella.

Pienellä yhden käden rälläkällä voidaan työstää myös jyrkkää ja kaarevaa muotoa, joihin törmätään esimerkiksi kaivojen ympäryksiä viimeisteltäessä. Kaarrekivet asettuvat nätisti pyöristettyjen laattojen ja kaivonkannen väliin.

Polttomoottorikäyttöinen kivisaha

Tehokas polttomoottorikäyttöinen kivisaha on paikallaan kun maassa olevaa loivaa kaarretta on sahattavana kymmeniä metrejä. Alla olevan kuvasarjan ajotien reuna merkattiin ennen kivien asentamista asennushiekkaan, ja laatat ladottiin kauttaaltaan hieman yli ko. merkkiviivan.
Laattojen asentamisen jälkeen sama kaareva muoto piirrettiin merkkausliidulla valmiseen pintaan ennen kivien sahaamista. Vesi eliminoi pölyä ja sahan ylikuumenemista.

Leikkuun jälkeen kivien hukkapalat kerättiin pois, ja kiveyksen reunan tueksi asennettiin granittinen nupukivi.

Pöytämallin kivisaha

Pöytämallin kivisahaa käytettäessä vesi on mukana ja työasento miellyttävä. Pöytämallin kivisaha pääsee parhaiten oikeuksiinsa jos suoraviivaista leikattavaa on suhteellisen paljon.

Giljotiini

Giljotiinityyppinen kivileikkuri jättää hieman röpelöisen jäljen ja mahdollistaa vain suorat katkaisut. Laitteella on puolensa jos tilanne ei edellytä aivan viimeisen päälle tarkkaa jälkeä; giljotiini on nopea, ei pölise ja meluhaitta on muita leikkureita vähäisempi.

Muista turvallisuus

Oikeaoppinen suojattuminen kiviä työstettäessä on tärkeää. Lue lisää mm. kivien sahauksessa käytettävistä suojaimista ja työturvallisuudesta täältä –
HUOLEHDI TYÖTURVALLISUUDESTA.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.