Pihatyökelit ovat nyt parhaimmillaan. Sydänsuven helteillä hiki tuli jo lapioon nojatessa, mutta loppukesän raikkaiden säiden myötävaikutuksella puutarhassa valmistuu yhtä sun toista mukavaa projektia, pientä ja suurta. Omakotitalon pihapiirin yksi kunnostamisen kohteista oli etupihan villiintynyt istutusryhmä vanhan kaivon kupeella.

Vanhat kivet ja kasvit pois

Jo keväällä tehty katselmus puutarhassa osoitti kaivon ympärillä olevan suurehkon kasviryhmän olevan kunnostuksen tarpeessa. Rajauksena käytetyt reunakivet olivat painuneet maan elämisen myötä, samoin kaivolle johtava laattapolku. Loppukesällä ryhmässä sinnittelivät perennoista hengissä enää päivänliljat koivun siementaimien ja rikkakasvien vallattua kasvualustan. Istutusryhmän kunnostaminen aloitettiin poistamalla vanhat reunakivet ja laatat, ja vaihtamalla rikkaruohottunut multa uuteen. Kasveista säästettiin ainoastaan puuvartiset riippapihlaja ja koreanonnenpensas.

Kiviraitaa, muuria ja maankatteita

Betonikivireunus vaihdettiin kasviryhmän kunnostamisen yhteydessä tulevan nurmipinnan tasoon asennetun kolmen betonkiven raitaan, ja neliskanttisen kaivon ilmettä pehmentämään rakennettiin ryhmän ”näköpuolelle” pyöreä korotettu istutusallas muurikivistä.

Vanhan laattapolun laatat puhdistettiin ja kierrätettiin uudelleen kasviryhmään askelpoluksi asennettuina.

Elokuussa istutettuina monivuotisten kukkien taimet ehtivät vielä juurtumaan ennen talven tuloa. Rönsyansikka levittäytyy jo seuraavana kesänä mattomaiseksi kasvustoksi riippapihlajan alle ja uutterasti kukkivat kurjenpolvet ryhmän taustalla kattavat nekin aikanaan tehokkaasti kasvualustan heikentäen osaltaan rikkakasvien elinmahdollisuuksia.
Korotettuun kaukaloon istutetut päivänliljat peittävät puolestaan taakseen kolhon kaivorakenteen yhdessä fiksun muurikivimuurin kanssa. Nurmikko kasviryhmän ympärillä odottaa vielä viimeistelyä.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.