Arja lähetti puutarhastaan kuvan pihakivikilpailuun toivoen piristystä pihan yksitotiseen ilmeeseen.  Avara piha-alue on kieltämättä melko paljas,  ja viihtyisä grillikatos vaikuttaa hieman yksinäiseltä isolla nurmikentällä.  Lähtisinkin piristämään puutarhan yleisilmettä laajentamalla grillialuetta reilunkokoisella kivipatiolla, joka  yhdessä korotettujen istutuskaukaloiden kanssa tekee grillausalueesta viihtyisän kesähuoneen ja pihan keskipisteen.

Pergolalla lisäilmettä

Betonisista muurikivistä tehdyt istutuskaukalot kasveineen antavat näkösuojaa ja toimivat myös oleskelualueen rajaajina.  Lisäilmettä korkeussuuntaan saadaan haluttaessa osittain muurikaukaloiden päälle rakennettavalla pergolalla.  Päädyttäessä pergolaratkaisuun kannattaa istutuskaukaloiden rakentamisessa hyödyntää reiällisiä muurikiviä, joiden valmiisiin aukkoihin on helppo valaa metalliset tukijalat pergolarakennelman pystyttämistä varten.

Lue lisää MUURIKIVISTÄ

Pergolarakennelma antaa puutarhaan ryhtiä ja ilmeikkyyttä. Sen voi myös yhdistää osaksi muurikivistä tehtyjä istutuskaukaloita, jolloin rakennelma tarjoaa lisäksi erinomaisen taustan köynteleville kasveille

Kasvillisuudella silmäniloa

Korotettu istutus tarjoaa ihanteellisen kasvualustan koristekasveille tai miksei vaikkapa  grillialueen ollessa kysymyksessä myös hyötykasveille!

Kesäkurpitsan taimet on istutettu kasvualustan ylle levitetyn katekankaan aukkoihin.

Kesäkeittiön ja olemassa olevan kasvimaan ympäryksen kasvillisuudeksi sopivat luontevasti myös marjapensaat sekä omenapuut.  Olemassa oleva maakiveä ympäröivä monivuotinen kukkapenkki kannattaa säilyttää.  Jos ryhmä kaipaa kunnostamista, ehostamisen voi tehdä samanaikaisesti  grillialueen laajentamisen vihertöiden yhteydessä.  Etenkin savimailla istutusalustat kannattaa tehdä hieman kuperiksi kohopenkeiksi.  Maanpinnan tasoon upotettu betonikivirajaus viimeistelee kasviryhmän ilmeen.

Ohjaa vedet pois muurirakennelmista

Muurikivikaukaloiden rakentamisvaiheessa on hyvä huomioida  että ylimääräinen sadevesi pääsee poistumaan rakennelman sisältä. Lue lisää asiasta täältä MUURIEN RAKENTAMINEN

Eliminoi muuri-istutusten märkyys

Kantikas nousee esille kaarevasta

Pihan muotokieli on henkilökohtainen makuasia. Siinä missä kaarevilla muodoilla on kannattajansa, toisten mieleen ovat kantikkaat tai pelkistetyt linjaukset.   Joillekin on myös tärkeää että yksi ja sama muotokieli jatkuu kautta linjan, kun taas toiset yhdistelevät  erilaisia tyylejä rohkeasti keskenään.  Ehdotuksessa grillialueen suoraviivainen muoto poikkeaa maaseudun ympäristön pehmeistä linjoista.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.