Tänä vuonna puutarhan kevätsiivouksen siirtyminen yli toukokuun puolen välin ei johdu laiskuudesta. Sää on ollut aina näihin päiviin saakka vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen viileä koko maassa. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa vallitsi vielä alkuviikosta räntäsateinen nollakeli ja Kainuussa pyrytti lunta parikymmentä senttiä. Viikonlopuksi on kuitenkin luvassa lämmintä, eteläiseen Suomeen jopa hellelukemia, ja pikkuhiljaa maa paljastuu myös pohjoisessa.

Kivipatiot, -polut ja ansarin ympärys timmiin

Säiden lämpenemisen myötä syttyi vihdoin kadoksissa ollut siivouskipinä. Kun talven yli varaston virkaa hoitanut kasvihuone oli ensin tyhjennetty ylimääräisistä tavaroista, oli itse siivoaminen helppoa. Betonilaatoista tehdyn lattian puhdistamiseksi riitti harjaus ja pesu emäksisellä yleispuhdistusaineella.  Samalla tekniikalla puhdistimme oleskelualueen kivipation. Pinnoitettujen polkujen ja käytävien siivoamiseksi kesäkuntoon piisasi tälläkertaa pelkkä harjaaminen katuharjalla.
Pinttyneen lian puhdistamiseksi kivien ja laattojen pinnasta voi apuna tarvittaessa käyttää myös painepesuria tai terassipesuria.

Siivouksen jälkeen puhtaaseen kasvihuoneeseen oli mukava siirtää mm. orvokit ja terassihortensiat odottamaan ulos istuttamista.

Kasvihuoneen kupeella sijaitseva muurikivistä tehty kasvilava ei liiemmin huoltotyötä kaivannut. Se paljastui lumen alta ryhdikkäänä kuten aina.

Muurikivistä rakennettu kasvilava on ryhdikäs ja pitkäikäinen. Kun perustus tehdään routimattomaksi muuri pysyy hyvin kuosissaan. Kunhan säät vielä hieman lämpenevät voi kasvualustan maanparannuksen jälkeen ryhtyä viljelyhommiin.

Rajauksille kiitosta

Puiden ja pensaiden leikkauksia olimme tehneet pitkin kevättä sitä mukaan kun lumihankien vajuminen työn mahdollisti. Ajankohta, jolloin luonto on vielä karu, tuo kasviryhmien rajaukset erityisen hyvin esille.  Ja voi vain todeta että kylläpä näyttivät istutukset puskien parturoinnin jälkeen siisteiltä paikoissa missä betonikiviraita erotti multa-alueen selkeästi ympäröivästä nurmikosta!

Rajatun ja rajaamattoman kasviryhmän ulkoasun ero on suuri.  Ulkoisen eron lisäksi maantasoon upotettu betonikivirajaus helpottaa myös nurmikon leikkamista ja estää nurmiheinien leviämisen istutusmultaan. Suojaverkot kasvien ympärillä kannattaa puolestaan pitää paikoillaan siihen saakka kunnes luonto tarjoaa pitkäkorville vihreää syömistä.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.