Syksyn märkyys ja vuoden alun ankara jäätävä pakkanen vähälumiseen, paikoin jopa lumettomaan maahan, ovat tehneet tuhojaan kukkapenkeissä ja havupensasryhmissä niin avomaalla kuin muuri-istutuksissa. Myös ilmastollisesti arkojen koristepensaiden kestävyys on ollut koetuksella ilman suojaavaa lumipeitettä.  Moni vuosia kasvupaikallaan kukoistanut harvinaisuus ei selvinnyt poikkeuksellisista sääolosuhteista.

Istutusaika on nyt kiivaimmillaan ja puutarhamyymälät kuhisevat innokkaita viherpeukaloita.  Kukkapenkkien ja muurien ”mustat aukot”  täyttyvät uusilla taimilla. Eliminoimalla kasvualustan märkyyden edistät kasvien hyvinvointia jatkossa. Muurirakennelmista muodostuu herkästi vettä kerääviä patoja, joten veden pois pääsy rakenteiden alta kannattaa varmistaa salaojituksen avulla.  Ennen multatäyttöä istutuskaukalon pohjalle on lisäksi hyvä laittaa vettä läpäisevää soraa ja soran päälle suodatinkangas estämään maa-ainesten sekoittumista toisiinsa.

Peruskasveilla perusvihreys

Puutarhan peruskasveiksi on hyvä valita omalla kasvuvyöhykkeellä ilmastollisesti kestäviä lajeja ja lajikkeita,  joita täydentää piristävillä uutuuksilla ja kiehtovilla harvinaisuuksilla.  Maamme kahdeksan kasvuvyöhykettä löytyvät  mm. Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Muuri-istutusten reunakasvina kannattaa kokeilla vaikkapa rentokasvuista lamoherukkaa, joka selvisi vaurioitta talven koettelemuksista.  Muita mukavia istutuskaukaloiden reunapensaita ovat  mm. lamohietakirsikka  ja seppelvarpu, joista jälkimmäinen tosin sai viime talvena paikoin siipeensä ainakin  IV – kasvuvyöhykettä pohjoisempana.  Mielenkiintoisia tuttavuuksia   I-II kasvuvyöhykkeiden istutuksiin ovat  puolestaan mm. suikero- ja linnantuhkapensaat .   Havukasveista tarkoitukseen sopivat esimerkiksi kääpiö – ja lamokatajat sekä vähään valoon tyytyvä tuivio.  Köynnöksistä ilahduttaa sinällään vaatimaton siperiankärhö, joka kukkii jo täyttä päätä.  Myös muut kestävät kärhöt, perennamainen pensaskärhö sekä mm. köynnöshortensia ja villiviini rönsyilevät muurin reunojen yli rakennetta pehmentäen.

Lue lisää:
Pihakivimuuri puhkeaa kukkaan
Istutetaan muurit kukkimaan

 

lamoherukka SA

Heleänvihreä lamoherukka vihertää aikaisin keväällä ja virittyy aurinkoisella kasvupaikalla kauniiseen ruskaan syksyllä.

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.