Riston rintamamiestalon pihapiirissä on tehty salaojaremontti. Seuraavaksi on suunnitelmissa puutarhan kunnostaminen perinteitä kunnioittaen.

Rintamamiestalon pihapiiri 1940-1960 luvulla

Omakotitalomallit joiden suunnitelmat olivat kaikkien rakentajien käytettävissä vastasivat sodan jälkeisen Suomen asuntotarpeeseen. Näistä ns. tyyppitaloista puolitoistakerroksisia rintamamiestaloja rakennettiin aina 1960- luvulle saakka arviolta jopa 200 000 kappaletta. Maamme uudelleenrakentamisen aikana leipä oli monelle tiukassa, joten hyötypuutarha kasvimaineen, marjapensaineen ja hedelmäpuineen vei suurimman osan tontin pinta-alasta. Loppuosaa pihapiiristä koristivat kukkivat puut ja pensaat sekä suuret perennapenkit, jotka monesti sijaitsivat rakennuksen seinustaa vasten. Puutarha oli lisäksi useimmiten rajattu muotoon leikattavalla pensasaidalla, joko orapihlajalla tai hernepensaalla. Pihateiden pinnoitteena palveli pääsääntöisesti sora, käytävinä  mullan päälle asennetut liuskekivet ja sisäänkäynnin rappusten eteen valettiin itse betoniset laatat

2010-luku vaalii vanhaa moderneilla muutoksilla

Perinteikkäiden rintamamiestalojen kunnostustöiden myötä myös  moni vanha pihapiiri on siirtynyt nykyaikaan niin tilanjaon, kasvillisuuden kuin pinnoitemateriaalien suhteen. Entisen perunapellon paikalla kasvaa nyt koristepuita ja -pensaita, kukkapenkit ovat siirtyneet pois sokkelin vierustoilta  ja vapaasti kasvavat pensasaidanteet syrjäyttäneet työläästi hoidettavat muotoon leikattavat kasviaidat.  Nykyaikaiset pihakivet ovat puolestaan korvanneet vanhat paikoilleen valetut laatat.

Pihakivin pinnoitettu ajotie ja rivistö pylväspihlajia, perinteisen kotipihlajan kapeakasvuisia muunnoksia, toivottavat pihaantulijat tervetulleeksi.

Seinänvierustat

Multaa ei enää levitetä kiinni sokkeliin, vaan seinän vierusta täytetään karkeahkolla sora-aineksella, joka edesauttaa rakenteiden pysymistä kuivana. Sorakerroksen päälle ladottu seinivierikiveys puolestaan antaa rakennuksen ympärykselle huolitellun ulkonäön. Kiveykseen tehdään reilu kaato sokkelista poispäin.  Vaihtoehtoja seinän vierustan verhoamiseksi on useita. Niihin voi tutustua esimerkiksi alla olevasta linkistä.

Vaihtoehtoja seinän vierustalle

Pihan pinnoitteet

Rintamamiestalon pihan päällysteeksi niin oleskelupatiolle, käytäville kuin pihatielle istuvat kauniisti esimerkiksi uutuuttaan vanhennetut pihakivet ja laatat.
Pihatien päällystäminen kovalla pinnoitteella kruunaa puolestaan sisääntulon yleisilmeen,  vähentää pölyhaittoja ja sora-aineksen kantautumista sisätiloihin. Kokonaisuuden viimeistelee selkeä rajaus betonisella reunakivellä.

Uutuuttaan vanhennetut pihakivet huokuvat ajan patinaa. Ne sopivat niin oleskelualuiden, käytävien kuin pihateiden pinnoitteeksi.

Kasvillisuuden runko perinteisistä lajeista

Kasvi- ja kukkaryhmistä kannattaa tehdä isoja ja yhtenäisiä mikä tuo sekä näyttävyyttä,  että helpottaa nurmikon leikkaamista.   Mikäli kaava sallii tontin rajaamisen istutuksilla, voi  aidanteeksi yhdistellä useampia ja erikokoisia kasvilajeja, lehtipensaita ja havukasveja. Naapureiden kanssa on lisäksi hyvä jutustella yhteisestä väliaidasta.

Rintamamiestalon pihan kasvillisuuden rungon muodostavat perinteiset lajit kuten esimerkiksi syreenit, juhannus- ja muut vanhanajan ruusupensaat, jasmikkeet, pensasangervot, tuomipihlajat jne.  Perennapenkin etuoikeutettuja kukkijoita ovat muun muassa  pionit, syysleimut, kullerot, erilaiset liljat ja kurjenmiekat.  Kauniisti kukkivat hedelmäpuut palvelevat hyvin myös koristepuina tuoden tuulahduksen vanhan ajan pihapiirin tunnelmasta.

Syysleimut ovat perinteisiä rintamamiestalon pihapiirin kukkijoita.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.