Annen  haaveena olisi  saada takapihalle helposti leikattava nurmikko.  Nyt tontin reunat kasvavat rikkaruohoja ja kunnossapito on työlästä.

Muuri antaa ulkonäköä ja ryhdistää pihan ilmettä

Vaivattoman nurmikonhoidon juju piilee yhtenäisessä ja selkeästi rajatussa leikattavassa alueessa.  Lähtisin helpottamaan kunnossapitotyötä rakentamalla tontin reunalle loivasti kaartelevan  matalan ( n. 40 cm ) muurin, jonka  etäisyys aidasta vaihtelee noin yhdestä metristä reiluun kahteen metriin maastoa ja maakiviä myötäillen.  Seulanpääkiviä voi jättää aidan alustaa verhoamaan, mutta kiviheitoke on hyvä kaventaa maksimissaan 30 cm:ä leveäksi.  Näin varmistetaan että muurin taakse syntyy riittävän paksu multatila istuttaville kasveille.  Irralliset kukkapenkit leikattavan nurmialueen keskeltä poistetaan tässä yhteydessä kokonaan, ja käyttökelpoiset kasvit hyödynnetään muuriryhmässä.
Ennen multatäyttöjä tontin reunus puhdistetaan monivuotisista rikkakasveista mahdollisimman tarkkaan.  Haluttaessa kiviheitokkeen alle voidaan lisäksi asentaa vahva katekangas hidastamaan rikkojen uudelleen kasvua.

Muurikivistä tehdyn korotetun istutusryhmän kasvit pehmentävät lauta-aitaa ja täydentävät näkösuojaa oleskelualueelta naapuriin.

Rajaus betonikivillä helpottaa nurmikon hoitoa

Nurmikon hoitotyötä helpottamaan muurin tyvelle asennetaan raita betonikivistä.  Myös koristekaivon luona ison maakiven kupeella sijaitseva kukkapenkki rajataan betonikivillä.  Lisäksi ehdottaisin leikkimökin ympäryksen pinnoittamista joko betonilaatoin tai -kivin, ja rakennuksen seinivierikiveystä rajaavaa betonilaattaraitaa jatkettavan oleskeluterassin eteen.

Kaikki rajauskivet ja  -laatat asennetaan maan pinnan tasoon, jolloin nurmikon hoitaminen sujuu jatkossa vaivattomasti ruohonleikkurin toisen pyörän kulkiessa tasaisen kivipinnan päällä.  Leikkuujälki on kerralla siisti eikä käsin poistettavia ruohotupsuja jää rakenteiden ympärille.  Kun lisäksi koko takapihan kasvillisuus on sijoitettu yhtenäiseen muurilla reunustettuun istutusryhmään, on niitettävä alue esteetön ja mielekäs  pitää kunnossa.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.