Tiina muutti viime syksynä rivitaloasuntoon, jonka  piha oli päässyt huonoon kuntoon. Hän osallistui pihakivi-kilpailuumme toivoen remontti-ideaa pienelle aurinkoiselle takapihalle. Koirien vuoksi pihan olisi lisäksi hyvä olla aidattu.

Kuvasta päätellen pihanne on todellakin saneerauksen tarpeessa.  Silmiinpistävää on myös maaston muoto, etenkin rakennukseen päin viettävä rinne,  ja hulevesien ohjaukseen tarkoitettu maan pinnan yläpuolella oleva vesikouru.

Asiaa isännöitsijälle

Aivan ensimmäiseksi kannattaa ottaa yhteys rivitaloyhtiön isännöitsijään ja selvittää yhtiöjärjestyksen sisältö.  Yhtiöjärjestys ohjeistaa muun ohella myös piharakentamista ja -saneeraamista, ja määrittää mitä asuntokohtaisella pihalla saa tehdä olipa kysymyksessä sitten osakkeenomistaja tai vuokralainen.  Esimerkiksi pihan aitaaminen vaatii taloyhtiön luvan. Myös naapurien kanssa on hyvä neuvotella, ainakin mahdollisesta yhteisestä raja-aidasta.

Lue lisää: Oma vai rivitaloyhtiön piha ?

Iso kivipatio ja veden hallintaa

Ehdottaisin  pihan ilmeen kohentamiseksi radikaaleja toimenpiteitä jos vain yhtiöjärjestys ja kukkaro ne sallivat. Asunnon jatkeeksi asentaisin suurehkon kivipation, jossa reilu kaato rakennuksesta poispäin.  Eläväinen ulkoasu syntyy esimerkiksi toisiinsa yhteensopivien laattojen kivisarjoilla.  Kiveyksen reunaan,  samaan tasoon pation ja maanpinnan kanssa upottaisin betonisen kourulaatan ohjaamaan sade- ja sulavesiä pois piha-alueelta, ja edelleen kohti mahdollista hulevesijärjestelmää.  Hulevesien ohjaaminen tulee olemaan haasteellista, ja siihen kannattaa tarvittaessa pyytää ammattilaisen apua.

Kourulaatta rajaa kiveyksiä ja ohjaa pintavesiä.

Korotettu istutus muurikivistä

Vanhat yli-ikäiset pensaat ehdottaisin korvattavan betonisista muurikivistä rakennettavalla korotetulla istutuskaukalolla uusine kasveineen.  Korotettu kaukalo tarjoaa sekä hyvän multavaran  kasveille, että  reiällisistä muurikivistä rakennettuna toimii tukevana jalustana olemassa olevan lauta-aidan mahdolliselle jatkeelle, sen pystytolpille. Istutuskaukalon kivipatioon rajoittuvassa päädyssä muurin korkeus on riittävä rakenteeseen upotettaville muurivaloille, jotka palvelevat tunnelmallisina valolähteinä oleskelulle.

Pihan sivut rajaisin lauta-aidalla. Päädyn rajauksena, umpiaidan vaihtoehtona, voisi toimia myös esimerkiksi siisti verkkoaita, jonka läpi koirien on mahdollista tarkkailla pihapiirin tapahtumia. Päätykulmauksessa saattaisi olla pieni kulkuportti paikallaan.

Nurmikkoa tai koristesorapintaa

Yhtenäinen nurmialue antaa pienessä pihassa tilan tunnetta ja on helppo hoitaa.  Jos nurmikon leikkaamisesta haluaa päästä kokonaan eroon viheralueen voi korvata esimerkiksi koristesoralla,  ja latoa soran päälle askelvälein betonilaattoja helpottamaan kulkua.  Koristesoraverhous levitetään pohjamaan ylle laitetun katekankaan päälle.

Kolmesta erikokoisesta laatasta muodostuva pinnoite.
Muuriin upotettava valaisin on helppo asentaa.
Reiällinen muurikivityyppi palvelee myös aitatolppien jalustana.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.