Perinteinen lavaviljely elää uutta nousukauttaan.  Trendin myötä viljelyharrastus on saanut monia uusia ystäviä, ja kasvilavoja rakennetaan puutarhoihin entistä enemmän. Ei yhtään hullumpi villitys.  Mikäpä sen mukavampaa kuin poimia itse kasvatetut, tuoreet ja puhtaat yrtit ja kasvikset suoraan kasvupaikalta ruokapöytään.

Monikäyttöinen betoninen muurikivi on  erinomainen vaihtoehto myös kasvilavan rakennusmateriaaliksi.  Se varastoi päivän aikana kasvulle elintärkeää lämpöä ja luovuttaa sitä viljeltävien kasvien hyödynnettäväksi viilenevinä iltoina. Muurikivestä rakennettu lava on ulkonäöltään tyylikäs ja sen voi sijoittaa vaikkapa osaksi kivettyä patiota, jolloin lavan antimet ovat aivan äärellään naposteltavaksi pitkin satokautta. Kivilava on lisäksi kestoltaan pitkäikäinen verrattuna esimerkiksi laudasta tehtyihin lavoihin. Rakenne pysyy ryhdikkäänä ja liikkumatta paikoillaan, kun perustus tehdään routimattomaksi.

Lavaviljely aikaistaa kasvatuksen aloittamista keväällä ja pidentää viljelykautta syksyllä. Avolavan päälle levitetty harso tasaa lämpötilaeroja, nopeuttaa siementen itämistä, antaa suojaa kylminä öinä ja torjuu lentäviä tuholaisia. Viljelylavan voi myös kattaa esimerkiksi lasi- tai pleksikannella, jolloin kasvuolosuhteet kannen alla muistuttavat lähes kasvihuoneolosuhteita.

Kasvilava SA

Kasvilavan neliöt kannattaa mitoittaa tilan ja harrastuksen mukaan.  Lavan korkeuden on kuitenkin hyvä olla  vähintään 20 – 30 cm riittävän multatilan aikaansaamiseksi.  Leveys kannattaa puolestaan suunnitella niin että viljelysten hoitaminen onnistuu liiemmin kurkottelematta lavan molemmilta puolilta.  Kivien ja mullan väliin on lisäksi hyvä asentaa kosteuseristeeksi patolevy, ja huolehtia ylimääräisen sadeveden poistuminen lavasta tarvittaessa salaojituksen avulla.

Kylvettäisiinkö tänään  krassia lavan reunalle kasvamaan kysyy puutarhurin karvainen apulainen ? 🙂

Kasvilava2 SA

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.