Pinnoitekivien latominen aloitettiin kun muurikivikaukaloiden alimmaiset kivikerrokset oli saatu paikoilleen.  Vanhat hyväkuntoiset 400 x 400 x 50 mm graniittilaatat kierrätettiin pääsisäänkäynnin käytävän päällysteeksi kahden istutuskaukalon väliin. Elävyyttä laattapintaan saatiin tiililadonnan avulla sekä reunustamalla laattakäytävä 100 x 100 mm noppamaisella kivellä kahteen riviin asennettuna.  Muiden käytävien, sekä autotallin edusta päällystettiin vanhennetulla betonikivellä.

Apuohjureina toimineet T-kiskot asennettiin paikoilleen oikeaan korkoon tarvittavat kallistukset rakennuksesta poispäin huomioiden. T-kiskot ovat lähinnä ammattilaisten käyttämä apuväline. Tee-se-itse miehellä tai naisella apuohjureina palvelevat yhtä hyvin helpommin saatavilla olevat suorat puiset rimat.
Apuohjureiden väliin levitettiin asennushiekkana toiminutta hienorakeista kivituhkaa, jonka esitasaus tehtiin asfalttimiesten työssään käyttämän alumiinisen kolan avulla.  Pitkävartinen alumiinikola mahdollisti myös ko. työvaiheen tekemisen suoralla selällä. Asennushiekan lopullinen tasaus ja hienosäätö tehtiin suoralla laudalla,  ns. oikolaudalla ohjureiden päältä vetäen.

alumiinikola SA

Asennuspohjan tasauksen jälkeen apuohjurit poistettiin ja tulevan kiveyksen reunaa ilmaisemaan viritettiin linjalanka.  Ladonta eteni linjalangan mukaan valmiin pinnan päältä kivi kiveltä asentaen.

kivien asentaminen SA

Hyvät pehmusteet polvien alla tekevät asennustyön huomattavasti miellyttävämmäksi kovalla betonikivipinnalla. Polvipussit pehmusteille on jo huomioitu useimmissa työhousumalleissa, mutta myös irralliset housujen päälle asetettavat pehmusteet ajavat asiansa hyvin.

polvisuojat SA

Linjauksia tarkistettiin aika ajoin työmaan edetessä sekä pitkittäis- että poikittaissuunnassa.  Mikäli heittoja ilmeni, ”vinoukset” korjattiin välittömästi.  Korkojen tarkistuksessa palvelee vatupassin ohella vaaituskoje.

vaaituskoje mittaus SA

Työpäivän päätteeksi paikoilleen asennetut kivet esisaumattiin ja reuna tuettiin tilapäisesti laudan avulla. Toimenpiteillä varmistettiin pinnoitteen pysyminen paikoillaan keskeneräisellä kiveyksellä liikuttaessa, ja esimerkiksi mahdollisen rankkasateen sattuessa.  Ikävä tilanne olisi ollut aloittaa seuraava työpäivä korjaamalla ensin edellisenä päivänä kertaalleen paikalleen asennettua kiveystä.

esisaumaus SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.