Vihervuosi 2016 avattiin virallisesti viime keskiviikkona maatalous – ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen toimesta. Avajaistapahtuma järjestettiin viheralan ammattilaisten Viherpäivien ja -tekniikkanäyttelyn yhteydessä Jyväskylän Paviljongissa 10. -11.2. Kaksipäiväisessä seminaari- ja näyttelytapahtumassa oli lähes sata näytteilleasettajaa, ja myös ympäristöbetonituotteet olivat kiitettävästi esillä. Alla muutama noste monien mielenkiintoisten pihakivituotteiden joukosta.

Hulekiviä ja kierrätystä

Yksi Viherpäivien esille tuoma ajankohtainen teema oli hulevesiongelmat ja niiden erilaiset ratkaisut. Betonisia päällystekiviä jotka läpäisevät vettä aukoistaan ja saumoistaan on jo hyvin tarjolla, ja vaihtoehtoja oli myös näyttelyssä esillä mukavasti. Läpäiseekö tuotekehittelyn tuloksena itse kivi jatkossa vettä? – tätä aihetta käsitteli veikeä ja ajatuksia herättävä koristevesiaihe Ruduksen osastolla. Kierrätykseen liittyvä kiva idea samaisella osastolla oli näyttelyvieraille puisista kertakäyttöisistä rahtilavoista rakennettu leppoisa leposohva.

Vettäläiseväkivikoriste SA Lavojen kierrätys SA

Kierrätysratkaisuihin täysillä panostava Destamatic esitteli osastollaan Destaclean tuoteperheeseen kuuluvia ekologisia puukivituotteita, joiden valmistamiseen on betonin ohella käytetty puhdasta kierrätyspuumursketta. Kivimiehellä heräsi tietysti heti uteliaisuus tarkistaa puumurskaa sisältävän laatan painoa, ja himpun verran keveämpihän se normaaliin betonikiveen verrattuna oli. Täydellä lavalla, puhumattakaan rekkakuormallisesta kiviä, kepeämmällä painolla alkaa olla jo konkreettista merkitystä niin rahtikuluihin kuin asentajan työlle. Mielenkiintoinen tuote.

Puukivi SA

Pyöreätä pintaa ja ajan patinaa

Rakennusbetoni ja -elementti Oy:n osastolta bongatut ympyrään taittuvat betonilaatat ovat tervetullut täydennys pinnoitekivien valikoimaan. Halkaisijaltaan 2,8 metrin ympyriäinen pinnoite syntyy valmiille pohjalle nopeasti Kehäkivi laattasarjan 37:stä kivestä, ja rikkaruohoille otollista saumaa jää vähemmän mitä pienempää kivikokoa käytettäessä.

Kehäkivi SA

Harjun Betonin osastolla nousi erityisesti esiin ajan patinaa huokuva kaunis ja ilmeikäs betonikivimuuri. Eläväpintainen rakenne ladotaan käyttäen mielikuvitusta ja tuoteperheen kolmea erikokoista, toisiinsa yhteensopivaa Patinoitua muurikiveä.

Patinoitu Muurikivi SA

Kivilankkuja ja rustiikkista päällystettä

Betonilaatta Oy:n yksilölliset Nimilaatat ovat hauska idea. Laattaan upotettu nimellä varustettu metallinen kyltti ei haittaa kulkua eikä kiveyksen puhtaanapitoa. Jykeviä, nimensä näköisiä Lankkulaattoja voi puolestaan hyödyntää pihan pinnoittamisen ohella mm. askel- ja reunakivinä tai vaikkapa rappujen rakentamisessa. Yrityksen uusin aluevaltaus on valmistaa ilmaa puhdistavia betonikiviä ensimmäisenä Suomessa.

Nimilaatta SA

Lakan Betoni esitteli osastollaan uutukaisen kolmen erikokoisen karheapintaisen kiven sarjan. Rustiikkinen Agorakivet – sarja tarjoaa eläväisen päällysteen alueille joilta vaaditaan suurta kulutuksen kestoa palvellen näin pinnoitteena myös raskaiden ajoneuvojen ajoalustoilla.

Agorakivet SA

Lisätietoa tuotteista yritysten kotisivuilta:

Rudus
Destamatic
Rakennusbetoni ja -elementti
Harjun Betoni
Betonilaatta
Lakan Betoni

Pihakivien valmistajia

Hyvää Vihervuotta 2016!

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.