Kaarevat muodot istuvat luontevasti suomalaiseen ympäristöön ja pehmentävät rakennusten suoraviivaisia linjauksia. Ns. kaarrekivet monipuolistavat pihakivivalmistajien  tuoteperhesarjoja mahdollistaen ympyräladonnan ilman kivien leikkaamista.  Niiden avulla puutarhojen pyöreät pinnat ja jyrkästikin polveilevat päällystetyt polut ovat helposti toteutettavissa .

Monikäyttöiset kaarrekivet

Mielikuvitusta käyttäen kaarrekiviä voidaan soveltaa piharakentamisessa monin eri tavoin.  Ympyriäisten kivipatioiden ja kaartelevien käytävien ohella niiden yleisimpiä käyttökohteita ovat mm.  kaivojen ympärykset.  Kaarrekivien avulla nämä tonttien ei niin esteettisesti kauniiden, mutta välttämättömien kuivatusjärjestelmien maanpäälliset rakenteet saadaan huolitellusti sulautettua osaksi pihakivipinnoitetta.

kaarrekivi-sadevesikaivo SA kaarrekivi-rännikaivo SA

Kaarrekiviä on saatavana eri väreissä 60 mm:n ja 80 mm:n paksuisina ja niitä on mahdollista yhdistellä myös eri tuoteperheisiin kuuluvien kivien kanssa.  Kaarrekivet viimeistelevät esimerkiksi pyöreiden pilareiden ympärystän, tai kivistä voi latoa vaikkapa sisäänkäyntiä elävöittävän puoliympyrän muotoisen päällysteen sorapinnalle kohtuullisin leikkauksin.

kaarrekivi-pilari SA kaarrekivi-sisäänkäynti SA

Betonikivien käyttö kukkapenkkien rajauksissa nurmenleikkuun helpottamiseksi on jo monelle tuttua.  Kaarrekiviä voidaan hyödyntää samalla periaatteella puiden ympärillä.  Kivet upotetaan nurmipinnan tasoon ja puun tyven ympärille levitetään katteeksi esimerkiksi koristesoraa tai kuorikatetta.  Puun istutussyvyys on sama mitä taimistossa kasvaessaan, joten ylipaksulla katekerroksella ei kannata tukehduttaa taimea. Suojaverkko istutuksen jälkeen etenkin hedelmäpuiden taimille ei ole liioiteltua nykyisten cityrusakoiden ruokailutottumukset tiedostaen.

kaarrekivi-puunympärys SA

Ympyrän latominen

Ympyrämuotoisen kiveyksen latominen aloitetaan keskeltä.  Pyöreän keskuskiven ympärille asennetaan kooltaan pienimmät ja jyrkimmin kaartuvat kivet.  Ympyrän säteen kasvaessa kivikoko muuttuu asteittain. Ulkokehällä palvelevat  jo normaalit suorakaiteen muotoiset peruskivet.

Lue lisää YMPYRÄLADONTA

kaarrekivi-ympyrä SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.