Ulkoportaiden rakentaminen heittää tekijälleen vaativan haasteen. Pohdittavaa on monenmoista jotta rapuista tulisi kestävät ja luotettavat liikkua.   Turvallisuuden lisäksi on hyvä  huomioida myös esteellinen puoli ;  miten sovittaa raput sulavasti yhteen muun pihakokonaisuuden kanssa.

Maastoportaiden rakennusmateriaaleina voidaan käyttää soveltaen sekä pihakiviä ja  –laattoja, että reuna- ja muurikiviä.   Ko. tuotteita voi myös yhdistellä keskenään.  Yksi tapa toteuttaa ulkoportaat on rakentaa ne jämäköistä betonisista rappukivistä, joiden mitoituksessa on  valmiiksi huomioitu ulkoportaille sopiva nousu ja etenemä.

Jykevät kivet asennetaan routimattomalle, hyvin tiivistetylle pohjalle.  Työ etenee aina alhaalta ylöspäin, eli alimmainen rappuaskel /askeleet  laitetaan ensimmäisinä paikoilleen.   Oikein asennettuna lopputulos on tukeva ja taattu.
Noin  100 kg painavat kivet ovat raskaat asennettavat riskimmällekin rakentajalle. Ammattilaisilta löytyy tarvittaessa sekä apuvälineitä että asennusapua. Esimerkiksi käsikäyttöiset kivitarraimet ja koneeseen kiinnitettävät nostoraksit helpottavat työtä.

nostoraksi SA

Pieni kaato alaspäin takaa ettei vesi keräänny rapuille ja aiheuta ylimääräistä liukkautta säiden viiletessä ja veden jäätyessä.

porraskiven asentaminen SA

Muurirakenteiden väliin asennettavat porraskivet edellyttävät tarkkoja mittauksia ja huolellisuutta, ja kivien koko tulee olla tiedossa jo muurien asennusvaiheessa.

Porraskivi SA

Alla olevan kuvan betonilaatoista rakennettujen portaiden etenemät on toteutettu pintaprofiloidusta laatasta ja nousuosuudet tehty harmaasta peruslaatasta pystyyn asennettuna  maakosteanbetonin avulla.  Muurikivistä rakennetun istutuskaukalon kasvit odottavat istuttajaa.

Portaat laatoista SA

 

Lue lisää PORRASRATKAISUISTA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.