Sateisen kesän jälkeen olemme  vihdoin saaneet nauttia auringonpaisteesta sinitaivaan täydeltä. Meneillään oleva elokuu,  ja vielä koko edessä oleva korkkaamaton syksy ovat myös erinomaista aikaa kaikenlaiselle piharakentamiselle; muurien ja kiveyksien tekemiselle, taimien istuttamiselle ja nurmikon perustamiselle.  Puutarha valmistuu sopivasti ennen talvea ja pitkä talonrakennuksesta alkanut projekti saa päätöksensä.   Loppukesän pihahankkeella on myös muita etuja. Kivettyjen kulkureittien ja elinvoimaisen nurmimaton myötä hiekan ja mullan kantautuminen sisälle loppuu kertaheitolla. Uudisrakentamisen ohella myös pihan saneeraaminen on syksyllä mahdollista.

Konetyönä toteutettujen pohjatöiden jälkeen piharakentamisen käsityövaihe alkaa muureista jatkuen pinnoitekivien asennuksella sekä niiden tuennalla. Mahdollinen asfaltointi seuraa kiveyksien tekoa, jonka jälkeen on vihertöiden vuoro.

Lankku tukee asfaltin reunaan betonikivistä tehtyä kapeaa rajausta asfaltoinnin ajan.

Lankku tukee asfaltin reunaan betonikivistä tehtyä kapeaa rajausta asfaltoinnin ajan.

Istuttamalla reheviä astiataimia saa nopeasti loihdittua näyttäviä kasviryhmiä. Perennojen, eli monivuotisten ruohovartisen kasvien syysistutusaika on parhaimmillaan juuri nyt,  ilmastollisesti kestäviä puuvartisia kasveja voi puolestaan huoletta istuttaa aina maan routaantumiseen saakka.

Isutuskaukalo SA

Jos ei malta odottaa heinänsiemenen itämistä voi kasvualustan päälle rullata valmiin nurmimaton, jonka jälkeen piha näyttää heti kokonaisuudessaan valmiilta.  Siirtonurmikon pohjatyöt tehdään kylvönurmen tavoin.  Kasvualustan vahvuus on hyvä olla tiivistettynä 15 – 20 cm:ä  ja pinta tasainen.   Nurmirullat asennetaan paikoilleen  mieluiten kosteaan maahan mahdollisimman pian lähetyksen saavuttua. Ensimmäinen kastelu runsaalla vedellä heti asentamisen jälkeen on tärkeää nurmen kasvuunlähdölle.  Säännöllinen kastelu on myös oleellinen osa nurmen jatkohoitoa – sääolosuhteista luonnollisesti riippuen. Kastelu hoituu parhaiten letkun jatkeeksi kiinnitettävillä ympyrä- tai sektorisadettimilla.    Nurmimaton juurtuminen kestää yleensä  noin 2 – 3 viikkoa, jona aikana kannattaa välttää nurmetetun alueen raskasta kulutusta. Siirtonurmi leikataan ensimmäisen kerran noin 8 cm:n mittaisena,  heinän kärkien alkaessa taipua.  Ensimmäinen leikkuu on hyvä tehdä kevyellä työnnettävällä leikkurilla.

siirtonurmi SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.