Muurikivistä tehdyt istutuskaukalot muodostavat ryhdikkäät raamit pihan kasvillisuudelle niin rinteessä kuin tasamaalla. Koristekasvien valikoimasta löytyy puolestaan runsaasti valinnanvaraa erilaisiin kasvupaikkoihin. On makuasia pitäytyykö vain muutamassa lajissa vai istuttaako puutarhaansa iloisen kirjavan värien sinfonian. Kuvan muurikivistä rakennetussa puutarhassa moni- ja yksivuotiset kukat viihtyvät sulassa sovussa yhdessä koristepensaiden kanssa. Sulkahernepensas riippapuuna ja kartiotuija täydentävät rehevää kokonaisuutta.

muuri-istutuksia SA

Patolevy pitää kivet kuivana

Kasvien vaatima multatila syntyy useimmiten luonnostaan muurin rakentamisen yhteydessä. Ennen multatäyttöä muurin sisäpuolelle muurikivien ja mullan väliin on hyvä asentaa rakennusten perustusten kosteuseristeenä tuttu patolevy, joka pitää kivet kuivempina. Levy asennetaan “nypyläpuoli” muurikiveä vasten.

patolevySA

Muurin reunojen pehmentäjät

Rento-oksaiset koristepensaat ovat mainioita reunakasveja. Ne pehmentävät mukavasti massiivisen muurin olemusta. Hyviä lajeja lehtipensaista muurien reunoille ovat mm. lamohietakirsikka, seppelvarpu ja varjossakin viihtyvä lamoherukka. Myös köynnökset voi ohjata kasvattamaan rennot versonsa osittain alaspäin pitkin muurin seinämää.

Lamohietakirsikka kukkii alkukesästä valkein kukin.   Syksyllä maanpeitepensasta koristavat punamustat marjat ja lehvästön kaunis syysväritys.

Lamohietakirsikka kukkii alkukesästä valkein kukin. Syksyllä maanpeitepensasta koristavat punamustat marjat ja lehvästön kaunis syysväritys.

Ikivihreistä havuista reunakasveiksi sopivia lajeja ovat mm. erilaiset maanpeitekatajat sekä vähään valoon tyytyvä tuivio. Kuvassa sammalleimut ja kääpiökatajat rönsyilevät matalan muuri-istutuksen reunalla. Havukasvivoittoista ryhmää täydentävät pesäkuusi ja kääpiöpallotuijat.

muuri istutus SA

Tutustu kasvien ominaisuuksiin

Muuri-istutuksiin sopivien kasvien valikoima on monipuolinen ja runsas. Yllätysten välttämiseksi kannattaa kuitenkin tutustua kasveihin ennakolta ja selvittää mm. eri lajien ja lajikkeiden kasvupaikkavaatimukset (valo/varjo/ilmastollinen kasvuvyöhyke), koko täysikasvuisena, kukinta-aika, mahdollinen myrkyllisyys jne. Yleensä muuri-istutuksissa pitäydytään 40 – 100 cm:ä korkeisiin lajeihin, ja elävyyttä haetaan istuttamalla pensaiden tai perennojen joukkoon erityyppisiä pikkupuita tai kääpiöhavukasveja.
Kasvien viihtyvyyttä edesauttaa riittävän paksu kasvualusta sekä hyvälaatuinen seulottu multa. Monivuotisten kukkien kasvualustan syvyys on hyvä olla vähintään 30 – 40 cm ja koristepensaiden 50 cm.

Istutusaikaa koko kesä

Astiataimien johdosta koristekasvien istutusaika ei rajoitu vain muutamaan kiireiseen viikkoon keväällä vaan taimia voidaan huoletta istuttaa läpi koko kasvukauden. Reunimmaiset taimet on hyvä istuttaa noin 30 cm etäisyydelle muurin reunasta.

Hoitoon helpotusta

Yksi tapa vähentää kasvien hoitotyötä on levittää kasvualustan päälle katekangas ja istuttaa taimet kankaaseen tehtyihin aukkoihin. Lopuksi kangas verhotaan esimerkiksi koristesoralla. Betonikivirajaus muurin reunassa ehkäisee puolestaan ruohotupsujen muodostumista. Pihan yleisvaikutelma on kerralla siisti ruohonleikkuun jälkeen. Kuvan muuriryhmän kasveja ovat keijuangervo, pensashanhikki ja seppelvarpu reunakasvina.

istutuskaukalo muurikivesta SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.