Pihakiveykseen upotettu kompassikuvio heittää tekijälleen haasteen. Sen tekeminen on kuin palapelin kokoamista, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Kun rivitalopihan muurikivistä tehdyt istutuskaukalot olivat valmiit ja pation kiveys asennettu paikoilleen, ryhdyimme värkkäämään kompassikuvioita kulkuportille johtavan polun piristykseksi. Jos pinnoite- ja muurikivien asentamistyössä pääsikin vähillä kivien leikkaamisilla, kivisaha sai kompassikuviota tehtäessä laulaa korkealta ja kovaa.

Kompassikuvion tekeminen vaihe vaiheelta:

1) Kompassikuvion pohjana toimi harmaa 50 x 50 mm betonilaatoitus halkaisijaltaan noin 180 cm:n ympyrän muotoon sahattuna. Työ aloitettiin latomalla laatat, kaikkiaan 15 kpl, paikoilleen ja piirtämällä pinnoitteen pintaan ympyrän kehä. Laatat työstettiin ympyrän muotoon timanttiterällä varustetulla rälläkällä eli kulmahiomakoneella leikaten. Sahattaessa on hyvä suojautua käsineiden ja kuulosuojamien ohella myös silmä – ja hengityssuojaimella, sillä etenkin juuri rälläkällä kiviä kuiviltaan leikattaessa työ on erittäin pölyistä.

Kompassi1 SAKompassi2 SA

2) Ympyrän ulkokehälle asennettiin rajaus mustasta betonikivestä.

Kompassi3 SA

3) Pohjalaatoituksen valmistuttua tarkistettiin ilmansuunnat vielä kertaalleen kompassin avulla. Kompassiruusukkeen neulaset, jotka oli sahattu luonnonkivestä etukäteen valmiiksi, ladottiin sapluunaksi laatoituksen päälle oikeaan asentoon. Leikattavan kuvion rajat merkattiin ajamalla pikkurälläkällä laatan pintaan kevyt ura, jonka jälkeen kompassiruusukkeen palaset siirrettiin sivuun varsinaisen leikkaustyön ajaksi.

Kompassi4 SAKompassi 5 SA

4) 5 cm:ä paksujen laattojen leikkaamiseen käytettiin järeämpää polttomoottorikäyttöistä kivisahaa. Kun leikatut laattojen palaset nostettiin pois, ympyriäiseen pinnoitteeseen syntynyt tila antoi hyvän käsityksen tulevasta kuvioista.

Kompassi6 SAKompassi7 SA

5) Enää oli jäljellä kompassiruusukkeen neulasten asentaminen paikoilleen. Koska luonnonkiven paksuus oli betonilaattaa hieman ohuempi , lisättiin ruusukekivien alle asennushiekkaa kivien paikoilleen asentamisen yhteydessä. Kun kaikki palapelin palaset olivat kohdallaan, kompassikuvio saumattiin ja pestiin sahauksesta syntyneestä kivipölystä. Oli aika suunnistaa harjakaiskahveille 🙂 !

mäntytie, kontiogolf 010

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.