Samanaikaisesti kompassikuvion tekemisen kanssa nytkähti eteenpäin rivitalon asuntokohtaisen pihan rajaaminen ympäriinsä lauta-aidalla. Olemassa olevan raja-aidan jatkeeksi pystytetty noin 170 cm korkea aita toimii tehokkaana näköesteenä pihan ja yleisen parkkipaikan välillä piilottaen autot taakseen. Aita pitää myös perheen kaksi koiraa turvallisesti oman pihan puolella. Puuaidan hyvänä puolena on lisäksi kapeus – se ei vie leveyssuunnassa tilaa pienen pihan jo muutenkin vähäisiltä neliöiltä. Lupa aidan rakentamiseen kysyttiin valmiiksi hyvissä ajoin taloyhtiön hallitukselta ja isännöitsijältä.

Lue lisää: Oma vai rivitaloyhtiön piha ?

Rivitalopiha saneeraussuunnitelma SA

Omenapuun poistaminen ja mullan tasaus

Ennen aidan rakentamista käytettiin tontilla vielä kertaalleen pienkaivuria, sillä aidan pysyttämisen jälkeen ei koneella olisi pihaan enää mitään asiaa. Kaivuri kuopaisi myrskytuulen runteleman, alunperin säilytettäväksi kaavaillun vanha omenapuun kannon pois juurineen ja kaivoi istutuskuopat uudelle hedelmäpuulle sekä parille koristepensaalle. Konetta hyödynnettiin myös tontin takaosan pinnan tasauksiin ja pohjatöiden yhteydessä talteen kuoritun humusmaan levittämiseen.  Koska aidan sisäpuolella ei tulisi olemaan nurmikkoa, levitettiin humusmaan päälle jo tässä vaiheessa katekangas estämään rikkaruohojen kasvua.

Aita pystyyn!

Aidan jatke tehtiin olemassa olevaa suoja – ja väliaitaa vastaavaksi niin malliltaan kuin värisävyltään. Materiaalina käytettiin perussahatavaraa, ainoastaan aidan pystytolpiksi hankittiin painekyllästettyä puuta. Kaikki tarvittava puutavara oli maalattu kertaalleen etukäteen, mikä joudutti aidan valmistumista. Linjaukset tarkistettiin linja-langan avulla, teräsjalat iskettiin lekalla maahan ja painekyllästetyt pystytolpat kiinnitettiin ”maapiikkeihin”. Pystytolppien väleihin asennettiin vaakajuoksut, joihin ennakkoon määrämittaan ja muotoon sahatut laudat kiinnitettiin.

Teräsjalka SA Lauta-aidan pystytys SA1

Portti ja pergola

Pihan perille tulevan metallisen portin perustat oli tehty jo pohjatöiden yhteydessä. Aidan pystyttämisen jälkeen portti asennettiin paikoilleen ja pihan sisäänkäyntiä täydentämään nikkaroitiin pieni pergolarakennelma.

Lauta-aidan pystytys SA2

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.