Kiinteistöyhtiön toimintaa sääteleviä lakeja ja määräyksiä ovat mm. asunto-osakeyhtiölaki ja taloyhtiön oma yhtiöjärjestys, jotka määrittävät taloyhtiön ja osakkaan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet. Laki on kaikille sama mutta yhtiöjärjestysten sisällöt vaihtelevat taloyhtiökohtaisesti.

Yhtiöjärjestys ohjeistaa myös piharakentamista ja – saneerausta. Rivitalon asukkaalle, jopa osakkeenomistajalle, saattaa esimerkiksi tulla yllätyksenä että kiinteistön yhteisten piha-alueiden ohella myös asuntokohtaisten pienten pihojen hallintaoikeus voi kuulua taloyhtiölle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ilman taloyhtiön hallituksen lupaa asuntokohtaiselle pihalle ei saa tehdä mitään muutoksia, jos lakia viilataan pilkun tarkasti. Jos esimerkiksi pihan aitaaminen lemmikkieläinten takia on oleellinen asia, kannattaa lupa aidan pystyttämiseen selvittää jo ennen osakekaupan tekemistä niin säästyy mahdollisilta pettymyksiltä tai erimielisyyksiltä asian suhteen. Pihan hallintaoikeus voi yhtiöjärjestyksessä olla määrätty myös osakkeenomistajille. Tällöin pihalla tehtävät muutostyöt ovat vapaammin itse päätettävissä.

Pykäläviidakkoon on hyödyllistä tutustua viimeistään pihan suunnitteluvaiheessa olemalla yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään ja hallituksen puheenjohtajaan. Myös seinänaapureita on kohteliasta jututtaa. Lupa-asioiden on hyvä olla kunnossa ennen pihatöiden aloittamista.

rivitalopiha SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.