Pihasuunnitelman valmistuttua rivitalopihan saneeraustyöt aloitettiin vielä samana syksynä raivaamalla villiintynyt kasvusto juuri ennen talvea. Koska avotulen tekeminen ja risujen hävittäminen polttamalla on taajama-alueella kiellettyä, raivausjäte vietiin peräkärryllä paikalliselle jäteasemalle.

raivaus SA

Varsinaisiin pihatöihin päästiin heti lumien sulettua seuraavana keväänä. Sulaminen tosin kesti pitkän tovin, sillä katolta tippunutta lunta oli kerääntynyt kasapäin rakennuksen eteen. Nyt olikin vielä hyvä mahdollisuus tarkistaa tulevien korotettujen istutuskaukaloiden sijainti korkeaan lumivalliin nähden – asia mikä on hyvä huomioida, mutta joka sulan maan aikaan pihaa suunniteltaessa pakkaa joskus unohtumaan. Tippuvan lumen alle kasvillisuutta ei kannata laittaa.

tippulumi SA

Pihasaneerausprojektin alustaviin töihin kuului lisäksi tarvittavien materiaalien määrien laskenta. Pihakivet laitettiin myös samoin tein tilaukseen.
Lue lisää määrälaskennasta täältä : Mittausta ja määrälaskentaa

Kun kysymyksessä on saneerauskohde joudutaan lähes poikkeuksetta purkamaan vanhaa uuden tieltä. Ensimmäinen tehtävä olikin poistaa harmaat 400 x 400 betonilaatat rakennuksen seinän vierustalla olevalta pieneltä oleskelualueelta. Laatat olivat lukuisista käyttövuosistaan huolimatta ehjät, joten ne hyödynnettiin ulkovarastojen ( sisäänkäynti ja takapiha) lattiana. Ennen pohjaustöihin ryhtymistä leikattiin vielä iäkäs villiintynyt omenapuu, joka oli päätetty säilyttää. Muutamaan viikkoa myöhemmin puu joutui kuitenkin myrskytuulen riepottelemaksi, repesi, ja se poistettiin kokonaan.

purkaminen SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.