Yksi tapa suunnitella piha on käsitellä sen eri toimintoja selkeästi rajattuina ”huoneina”, joissa on ”seinät ”ja ”lattia”, mahdollisesti jopa ”katto”.

Hyvin suunniteltu puutarha on käytännöllinen ja toimiva kodin sisätilojen jatke joka tarjoaa jokaiselle perheenjäsenelle jotain. Onnistunut tilajako ja ”ulkohuoneiden sisustaminen” lisäävät pihapiirin viihtyisyyttä ja käyttöä.

Rakennusten seinät toimivat luontevasti suojaisan oleskelualueen ”seininä”.

Omalla pihalla voi toteuttaa villejäkin ideoita. Muurikivistä tehdyt istutuskaukalot ja kasvit jakavat puutarhan eri tiloihin käyttötarkoituksen mukaan.

Toiveet paperille

Toteutuskelpoisen suunnitelman aikaansaamiseksi on yleensä tehtävä valintoja, ja laitettava toiveet tärkeys- ja toimivuus järjestykseen. Suunnitteluvaiheessa ajatuksia voi kuitenkin viljellä vapaasti. Miten paljon mieleen tulleista ideoista on järkevää puutarhaan mahduttaa riippuu esimerkiksi tontin koosta, sen maaston muodoista, maaperästä ja ilmansuunnista. Suunnittelussa on lisäksi otettava huomioon muun muassa paikkakuntakohtaisten rakennusjärjestysten ohjeistukset pihan rakentamisessa. Hyviin tapoihin kuuluu myös kuulla rajanaapureiden mielipiteitä ainakin tontin rajalle suunniteltujen rakenteiden suhteen.

Mallisuunnitelman tilavalinnat

Esimerkkisuunnitelmassamme omakotitalon loivasti viettävä takapiha on jaettu neljään selkeästi toisistaan erotettuun, ja eriävään tilaan ; oleskelu, huoltopiha, hyötytarha ja peli-/leikkialue. Koko takapiha on lisäksi rajattu lauta-aidalla.

Oleskelu

Oleskelualue sijoittuu asuinrakennuksen jatkeeksi aurinkoisen pihapiirin paraatipaikalle. Alueella sijaitsee myös grillauspiste. Puutarhan ”olohuoneen” lattiaksi valikoitui erikokoisten betonikivien kivisarja, josta saa ladottua eläväistä pinnoitetta ison pation päällysteeksi. Tasaisella kiviparketilla on turvallista liikkua, puutarhakalusteet asettuvat tukevasti sen päälle ja pinnoitteen puhtaanapito on vaivatonta. Rakennuksen seinän vierustaa kiertää suorakaiteen muotoinen betonilaatta.

Oleskelualuetta rajaa kaksi betonisista muurikivistä rakennettua istutuskaukaloa, joista toiseen sijoitettu pergola/säleikkö varjostaa aluetta keskipäivän kuumimmalta paahteelta. Korkea rakennelma antaa samalla ilmettä puutarhaan. Pergola säleikköineen toimii lisäksi köynnöstukena, sekä ajaa ”seinän” virkaa pation ja huoltopihan välillä. Istutuskaukaloihin sijoitetut pollarivalaisimet tuovat puolestaan tunnelmaa ja turvallisuutta pimeneviin loppukesän iltoihin.

Erikokoisista betonikivistä ladottua ilmeikästä kiveystä rajaa muurikivistä tehdyt istutuskaukalot.

Muurirakennelma toimii luontevana tukena pergolarakennelman pystytolpille.

Huoltopiha

Pergola/säleikkö katkaisee näppärästi näköyhteyden oleskelualueen kupeessa sijaitsevaan huoltopihaan, jota voisi kutsua puutarhan ”kodinhoitohuoneeksi”. Kulku tilojen välillä tapahtuu rakenteessa olevan portin kautta. Huoltopihalle sijoittuvat muun muassa tomutus- ja pyykinkuivaustelineet sekä pieni puutarha-vaja / varasto. Alueen lattiaksi on asennettu päällyste neliömäisistä peruslaatoista.

Säleikköseinä toimii näppäränä tilanjakajana. Aina ei tarvitse nähdä kaikkea kerralla. ”Ikkunasta” on kiva kurkistaa.

Hyötytarha

Betonisissa porraskivissä ja -laatoissa rappujen nousu ja etenemä on mietitty valmiiksi.

Betonisista muurikivistä tehtyjen istutuskaukaloiden välistä johtavat massiivisista betonisista rappukivistä tehdyt portaat hyötypuutarhaan, pihapiirin ”keittiöön”.
Hyötytarhan ”lattiana” palvelee neliömäinen laatta tiililadonnalla ja ”seininä” marjapensaat ja vadelmarivistö. Laatoitukseen on jätetty aukot lavakauluksille maustekasvien ja vihannesten viljelyä varten.

Hyötytarhan betonilaatoista tehty ”lattia” on helppo pitää puhtaana harjaamalla.

Peli ja leikki

Yhtenäinen pieni nurmialue toimii pehmeänä alustana pihapeleille. Tila rajoittuu lauta-aitaan tontin rajalla, ja tukimuuri/istutuskaukaloon asuinrakennuksen puolella. Laattaraita tukimuurin tyvellä sekä reunakivistä tehdyt rajaukset maanpinnan tasoon upotettuina helpottavat nurmikon hoitoa.
Trampoliini on löytänyt paikkansa hiekkalaatikkoleikeistä ulos kasvaneen nuorison entisestä leikkialueesta. Alue on jätetty sorapinnalle jolloin tila on näppärästi muunneltavissa uuteen sopivaan tarkoitukseen trampoliinin käytyä tarpeettomaksi. Korkeahko kasvillisuus rajaa tilaa antaen niin näkö- kuin tuulensuojaa. Betonisista rappukivistä tehdyt askelmat johtavat alueelta yläpihalla sijaitsevalle huoltopihalle.

Trampoliini on lasten ja nuorten suosiossa. Se voidaan mahduttaa pieneenkin puutarhaan ja hyödyntää paikka uusiokäyttöön jälkikasvun vartuttua ulos pomppuiästä.

Pihasuunnitelman numeroiden selitykset:

1 Istutuskaukalo / muurikivi
2 Portaat
3 Pergola
4 Tomutusteline
5 Penkki
6 Kesäkukka-astia
7 Hedelmäpuu
8 Lauta-aita

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.