Kiveysten pyöreä muotokieli ei ole asentajalle peikko. Betonikivi taipuu tyypistä riippuen myös ympyriäiseen muotoon.

Pehmeälinjaiset pyöreät kiveykset sulautuvat luontevasti suomalaiseen pihapiiriin ja solahtavat yhtä helposti niin urbaaniin kaupunkipihaan kuin maalais- tai mökkimaisemaan.
Ympyriäiset patiot palvelevat yleensä irrallisina itsenäisinä oleskelualueina. Puoliympyrän muotoiset kiviterassit rajoittuvat useimmiten rakennukseen tai johonkin muuhun kiinteään rakenteeseen.

Pyöreän kivipation tekeminen onnistuu myös tee-se-itse piharakentajalta, sillä kivivalmistajat ovat huomioineet tuotevalikoimissaan sulavalinjaisten muotojen asentamisen. Pienillä kaarevilla betonikivillä ympyriäinen ladonta onnistuu käytännöllisesti katsoen kiviä leikkaamatta. Myynnissä on lisäksi valmis kivisetti pyöreän pation tekemiseksi. Kiveykset asennetaan aina routimattomaksi työstetylle alustalle.

Ympyrä kaarrekivisarjan kivistä

Betonisten pihakivien tuotevalikoimasta löytyy ns. kaarrekivisarjoja, joissa pienten erikokoisten betonikivien avulla on helppo latoa pyöreää pinnoitetta. Tuotteiden nimet ja koot vaihtelevat hieman valmistajasta riippuen.

Laajahko pyöreä kivipatio sijaitsee yleensä irrallisena oleskelualueena. Kuvassa olevan pation jatkeeksi on sijoitettu isännän harrastusta palveleva keinonurmipintainen puttipaikka, joka on rajattu betonikiviraidalla.

Ympyriäisen pation latominen aloitetaan tapauskohtaisesti joko ympyrän keskeltä tai kehän ulkoreunalta. Keskeltä aloitettaessa kehää laajennetaan kivi kiveltä ympyräksi taipuvan kivisarja erimuotoisia kiviä hyödyntäen. Alla yksi esimerkki ympyräladonnan toteuttamiseksi. Ohjeita kivityypeittäin löytyy valmistajien kotisivuilta.

Muuriin liittyvä pyöreä patio

Laatoituksen kylkeen, sekä osittain kaarevan betonisista muurikivistä tehdyn muurin syvennykseen, sijoittuvan pyöreän pation ympyriäinen muoto piirrettiin tulevalle paikalleen harjaterästapin ja puuriman avulla ikään kuin harpilla piirtäen.

Pyöreän kivipation rajojen merkkauksen jälkeen keskeneräinen pihalaatoitus tehtiin valmiiksi, jonka jälkeen ympyriäisen ja suorakaiteen muotoisen pinnoitteen liittymäkohdassa olevat laatat työstettiin kaarevaan muotoon timanttiterällä varustetulla kivisahalla.

Ympyräksi taipuvien betonikivien latominen aloitetiin ulkokehältä kohti keskipistettä. Tämä sen vuoksi että laattojen, muurin ja betonikivien liittymäkohdasta tulee yhtenäinen ja kivien mahdollinen leikkaustarve jää minimiin. Tasatun asennushiekkakerroksen tallaaminen vältettiin laittamalla pinnalle routaeristelevyt joiden päällä kulkea.

Kiveyksen keskuskiveksi asennettiin pyöreä betonikivi. Keskuskiven ja kaarrekivien välille jäänyt rako viimeisteltiin lopuksi leikatuilla betonikivillä.

Pyöreä patio elävöittää laajaa pinnoitetta palvellen monipuolisesti pienen pihan ja perheen tarpeita toimien vuorotellen kahvittelupaikkana ja trampoliinin alustana. Muurin syvennyksen ja pation mitoissa huomioitiin jo alun perin lasten aktiviteetteihin kuuluvan trampoliinin koko.

Kivipatio Kehäkivistä asentaen

Kehäkivisetti on 6,3 neliömetrin kokoisen pyöreän pation rakennuspalikat sisältävä kivisarja- tuotepaketti. Sarja sisältää neljä erimuotoista ja kokoista kiveä. Asentaminen aloitetaan pyöreästä keskuskivestä jonka jälkeen kehää laajennetaan kivi kiveltä suurimpien laattojen sijoittuessa ulkokehälle. Tämän helpommaksi pienen ympyräisen oleskelualueen tai nuotiopaikan asentaminen ei oikeastaan tule.


Pyöreästä betonilaatoista tehty askelkivipolku johdattaa kohti rannassa olevaa nuotiopaikkaa .

Laatta pyöristyy leikkaamalla

Neliömäisten ja suorakaiteen muotoisten betonilaattojen työstäminen kaarevaan muotoon vaatii vähintäänkin timanttiterällä varustettua rälläkkää. Jos leikkuutyö ei pelota, voi ympyrän keskelle laatoitusta elävöittämään värkätä vaikkapa kompassikuvion. Ohjeet kompassin tekemiseen löytyvät täältä.

Kompassikuvio on vaivannäön väärti.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.