Grafiitti, savu, okra, karelia, pronssi, kajo, hehku – kuulostaako kivalta ? Betonisten pihakivien kattavasta väripaletista löytyy vaihtoehtoja jokaisen makuun ja pihaan.

Värit herättävät pinnoitteen eloon tehden kiveyksestä uniikin. Ne korostavat eri kivityyppien yksilöllisiä ominaisuuksia ja sulauttavat päällysteet osaksi muuta pihamiljöötä. Kiveykset ovat näkyvä ja pitkäikäinen osa pihakokonaisuutta, joten eri värivaihtoehtoja kannattaa punnita maltilla. Uusien maanläheisten sävyjen, ja useamman värin sekoitusten ohella perusharmaa, musta ja punainen väri pitävät edelleen pintansa.

Maanläheiset sävyt sopivat suomalaiseen pihapiiriin.

Silmäys rakennusten sävyihin

Yksi tapa löytää omaan pihapiiriin hyvin istuva värisävy on peilata pinnoitteiden värejä asuinrakennuksen värimaailmaan, ja keksiä yhteinen nimittäjä esimerkiksi katon, seinien tai sokkelin, tai mikseipä vaikkapa ikkuna- ja ovipielien kanssa. Yksi yhteen värien ei toki tarvitse olla.
Eri värejä voi, ja etenkin laajemilla kiveyksillä värejä kannattaa yhdistellä keskenään. Kaksi erilaista yhteensopivaa sävyä riittää yleensä tuomaan kaivattua eloisuutta kivipinnoitteeseen. Parhaimmillaan pihan eri alueiden päällysteiden sävyt sulautuvat kauniisti yhteen sekä keskenään, että ympäröivän miljöön rakennusten kanssa saaden aikaan harmonisen yleisvaikutelman.

Rusehtavat sävyt toistuvat betonikivipinnoitteessa ja asuinrakennuksessa.
Rappujen edusta on erotettu muusta kiveyksestä mustalla neliömäisellä laatalla.

Vaaleilla sävyillä on avartava vaikutus. Vaalea pinnoite antaa tilan tuntua esimerkiksi pienen rivitalopihan puutarhaan.

Harmaa ja musta ovat moniin paikkoihin sopivia neutraaleja sävyjä. Jalan kuljettava osuus autotallin edustan pinnoitteesta on päällystetty harmaalla pihakivellä, autolla ajettava puoli mustalla.

Harmaa kiviraita elävöittää mustaa kiveystä ja jakaa parkkipaikan kahdelle autolle.

Milloin pinnoitteet eivät ole yhtä aikaa nähtävissä, esimerkiksi etu- ja takapihan päällysteet, kiveysten tyyli ja värien maailma voivat olla toisistaan täysin eriävät. Viimekädessä värimieltymykset ovat kuitenkin vain makuasioita. Kaikkein tärkeintä on että väri on mieluisa juuri sinulle.

Mustalla ja punamustalla toteutetulla  kivipinnoitteella on pyrstötiaisenkin hyvä levähtää. ”Kirjavasta” kiveyksestä likatahrat eivät erotu yhtä hyvin kuin vaaleasta pinnasta.

Moniväriset kivet ovat nykyaikaa. Kuusikulmainen betonilaatta on saumattu sävy sävyyn hyvin vettä läpäisevällä koristesoralla.

Tutustu väreihin etukäteen

Pihakivistä ja tuotteiden väreistä löytyy tietoa kivivalmistajien kotisivuilta ja tuoteluetteloista. Luonnonvalossa värit näyttäytyvät aidoimmillaan, joten niihin kannattaa käydä tutustumassa myös livenä jos mahdollista. Oheisesta linkistä löytyy listausta muun muassa näyttelypihoista joissa kivituotteet ovat mukavasti esillä.
NÄYTTELYPIHAT JA ALUEET

Pihakivien valmistajilla on näyttelyalueita ja -pihoja joissa tuotteisiin ja niiden väreihin voi käydä tutustumassa paikanpäällä.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.