Viher- ja kivialan ammattilaiset ottivat ensituntumaa tulevan kevään uutuustuotteisiin Viherpäivät ja -tekniikka tapahtumassa Jyväskylän Palviljongissa 8.-9.2. Tapahtuman teema ”Viisas, älykäs, vihreä – muuttuuko tieto teoiksi ? ” oli hyvin ajankohtainen. Betoniteollisuus ja betonisten pihakivien valmistajat ovat aktiivisesti mukana ilmastotalkoissa. Pitkäjänteinen tutkimus- ja kehitystyö on jo tuottanut tulosta vähähiilisempien pihakivituotteiden myötä, ja työ hiilijalanjäljen minimoimiseksi jatkuu edelleen.

Pihakivien valmistajista Viherpäivillä olivat mukana muun muassa Betonilaatta Oy, Rakennusbetoni ja Elementti Oy, Lakka Rakennustuotteet Oy ja Rudus Oy. Ohessa poimintoja tuotteista osastoittain.

Betonilaatta Oy

Betonilaatan näyttelyosaston tuotevalikoimassa oli mukavasti vaihtelua kivien ja muurien muodoissa, väreissä ja pintakäsittelytavoissa. Uutuustuotteena esillä oli suorakaiteen muotoinen ( 240 x 60 x 80 mm) Beto-pihatiili joka 80 mm:ä korkeana kivenä kestää myös ajoneuvoliikennettä. Siroa pihatiiltä saa sekä sileäpintaisena että patinoituna, ja tuotteen värimaailma on hyvin maanläheinen.

Patioiden, polkujen ja pihateiden päällysteeksi sopivan Beto-pihatiilen värimaailma on maanläheinen. Taustalla luonnonliuskekiveä ulkonäöltään muistuttava Sahara-kivisarja.

Sileä muurikivi ja patinoitu Antiikki-muurikivi ovat aivan saman kokoisia. Erilaisilla pintakäsittelytavoilla on suuri merkitys niin muuri- kuin pinnoitekivien ulkonäköön. Piharakentajilla on mistä valita.

Rakennusbetoni ja Elementti Oy

Rakennusbetoni ja Elementti esitteli osastollaan mielenkiintoisen uutuustuotteen maastoportaiden rakentajille. Kooltaan 580x370x135 mm betoninen Porraskivi on alapuoleltaan kennomainen, mikä keventää oleellisesti tuotteen painoa. Reilut 40 kiloa painava kivi on vielä kohtuudella käsipelin asennettavissa ilman nostoraksia ja konetta, mikä helpottaa huomattavasti etenkin tee-se-itse piharakentajan työtä.

Yrityksen pinnoitekiviuutuus, neliömäinen Ventti Duo 50 harmaahelmi, täydentää Ventti-tuoteperhettä ripauksella retroa. Laatan helmimäinen nystyräpinta jäljittelee taitavasti 1950 – 1960 luvun käsin valettuja märkävaluja, minkä johdosta tuote toimii hyvin etenkin saneerauskohteissa. Ventti tuoteperheen helmi on kooltaan 290x290x50 mm:ä.

Porraskiven toinen sivu on umpinainen. Asentamalla kaksi kiveä vastakkain alapinnan kennorakenne jää kokonaisuudessaan piiloon. Kahdella kivellä päästään 1160 mm:ä levyisiin askelmiin, etenemän olessa himpun alle 370 mm:ä ja nousun 135 mm:ä.

Retrohenkinen Ventti Duo 50 sopii asennettavaksi omaksi kokonaisuudeksi tai ladottavaksi yhdessä muiden Ventti- tuoteperheen kivien kanssa.

Lakka Rakennustuotteet Oy

Lakka tuo kevään markkinoille kaksi uutta modernia kivisarjaa, Rytmikivet ja Aavakivet, jotka molemmat sopivat niin pihan kulkuväylien kuin oleskelualueiden pinnoitteeksi. Kivisarjojen kivet ovat 60 mm:ä paksuja, joten ne kestävät myös kevyen ajoneuvoliikenteen.

Rytmikivet koostuvat seitsemästä erikokoisesta suorakaiteen muotoisesta kapeahkosta kivestä mahdollistaen monivivahteisen pinnoitteen latomisen. Pitkänomaisista kivistä löytyy kahta eri leveyttä, seitsemää eri pituutta ja viittä eri väriä ( musta, harmaa, punainen, karelia ja mustavalkoinen).

Rytmikivet kivisarja koostuu seitsemästä eripituisesta kivestä joista lyhin on 196 mm:ä ja pisin 370 mm:ä. Leveyksiä on kaksi; 120 mm:ä ja 160 mm:ä. Kivien paksuus on 60 mm:ä.

Sileäpintaiset Aavakivet on elegantti kolmen laatan kivisarja jonka värimaailmaan kuuluu mustan, harmaan ja mustavalkoisen värin ohella myös maanläheinen ruskeavalkoinen sävy.

Aavakivet kivisarja muodostuu kolmesta erikokoisesta laatasta ( 300x450x60 mm, 300x300x60 mm, 300x150x60 mm) . Kivien paksuus on 60 mm:ä.

Lakan näyttelyosaston ”lattiana” palvelivat jo jonkun aikaa markkinoilla olleet Loimuhulekivet. Pintaprofiloidut kivet muodostavat kauniin luonnonkivimäisen päällysteen joka kivisarjan nimen mukaisesti toimii myös hulekiveyksenä. 80 mm:ä paksut Loimuhulekivet kestävät hyvin myös ajoneuvoliikennettä.

Loimuhulekivet on neljän erikokoisen kiven kivisarja jonka saumat läpäisevät erinomaisesti vettä etenkin karkeahkolla sora-aineksella saumattuna.

Rudus Oy

Ruduksen uutuuskivi, kuusikulmainen Gaala, poikkeaa muodoltaan markkinoiden muista betonikivipäällysteistä tuoden näin pinnoitevalikoimiin piristävän lisän. Suurehkot ( n. 560X430 mm) kivet pysyvät hyvin paikoillaan toimien myös yksittäisinä askelkivinä, ja niiden muoto mahdollistaa lisäksi kivien keskinäisen yhteensopivuuden isoinakin pintoina. Gaalaa on kahta eri paksuutta. 45 mm:ä paksu kivi palvelee hyvin patioiden ja jalan kuljettavien väylien pinnoitteena. 80 mm:ä paksua Gaalaa voi asentaa lisäksi ajoväylien pinnoitteeksi alueille joissa ei ole raskasta koneellista aurausta. Mustan kiven ohella geometrisen kuusikulmiokiven väreinä hehkuvat luonnonläheiset grafiittivalkoinen, grafiittihiekanruskea ja kuloautere.

Grafiittihiekanruskea kuusikulmainen Gaala sävy sävyyn reilunkokoisella koristekivisaumalla. Taustalla Antikko-muuri jonka tuoteperhe on täydentynyt omalla valaisimella.

Kuusikulmainen Gaala sopii myös isojen pintojen päällysteeksi. Lähikuvassa kiven pinta hiekkapuhallettuna. 

Yläpinnaltaan profiloitu, luonnonkiveä muistuttava Artik-noppa on kevään toinen kiviuutuus Rudukselta. Pienellä neliömäisellä kivellä voi tehdä omaa päällystettä, tai hyödyntää sitä laajojen pinnoitteiden elävöittäjänä esimerkiksi raitojen tai kuvioiden muodossa. Kooltaan 92x92x80 mm:n Artik-nopassa on muutaman millin asennusnystyrät, jolloin saumaushiekalle jää automaattisesti tasalevyinen ja -vahva sauma kiveystä viimeisteltäessä. Nopan värimaailma vaihtelee harmaan sävyissä.

Pinnaltaan profiloitu Artik-nopan ulkonäkö muistuttaa graniittinoppaa. Tasakokoinen neliömäinen kivi on kätevä asentaa.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.