Talven läheisyys saa pihoissa haravat heilumaan entistä kiivaammin. Syysiivouksen ohella ehtii vielä tekemään myös pieniä rakennusprojekteja. Uudisrakentajien, ja puutarhan mittavampaa kunnostamista haaveilevien,  kannattaa vähintäänkin kuvata tontti talvenaikaisen suunnittelun tueksi.

Kotipuutarhoissa kiinnostus uuden rakentamiseen päättyy useimmiten syksyn kosteisiin ja koleisiin keleihin, ja säiden viilenemiseen. Viherrakennusalan ammattilaisilla projektit sen sijaan jatkuvat kunnes maan routaantuminen tai lumikerros estävät töiden tekemisen.

Pieniä projekteja talven alla

Jos kokonaisvaltaiseen pihan rakentamiseen ei kasvukauden loppumetreillä enää tohdi ryhtyä, voi muutaman päivän kestäviin pieniin hankkeisiin velä hyvin tarttua. Esimerkiksi lyhyehkön käytävän tekeminen, pienen pation pinnoittaminen, tai vaikkapa seinän vierustan ilmeen uusiminen ovat sopivan kokoisia myöhäissyksyllä toteutettavia hommia. 

Lyhyehkön käytävän tekeminen betonisista pihakivistä pohjaustöineen on nopea pikku projekti. Pienten alueiden pohjaukset onnistuvat myös käsipelissä, mutta pienkaivuri ja -kuormaaja nopeuttavat kaivua ja massojen siirtoa.

Valmista pinnoitetta rajaamaan on asennettu siro betoninen reunakivi.

Kaikki mitä syksyllä ehtii tekemään on poissa kevään töistä. Seinän vierustan kiveyksen näppää paikoilleen viikonlopun puitteissa.

Kivien suurehkot raot kannattaa saumata välittömästi ettei lehdet ja muut irtoroskat pääse pesiytymään kiveyksen saumoihin.

Istutetaan taimia

Syksyn aikana olemme saaneet nauttia koristepensaiden ja -puiden hehkuvasta ruskasta. Kaunis syysväritys onkin yksi huomioonotettavista valintakriteereistä pihan kasvivaihtoehtoja pohdittaessa. Syysistutusaikaa on vielä jäljellä vaikka ollaankin jo pitkällä lokakuun puolella. Kestäviä puuvartisia lajeja ja lajikkeita voi istuttaa niin pitkään kun maa on sula.

Lamoherukka virittäytyy syksyn tullen kauniiseen ruskaan betonisista muurikivistä tehdyn istutuskaukalon reunalla. Ikivihreiden pallotuijien kasvualusta on verhottu katekankaalla ja koristesoralla. Karkean soran ja sepelipintojen syyssiivous onnistuu lehtipuhaltimella.

Siivoamista ja verkkojen viritystä

Betonikiveykset on helppo lakaista puhtaaksi lehdistä ja neulasista katuharjalla. Lehtiharavalla selviää pihan viheralueiden syyssiivouksesta, lehtipuhallinta tarvitaan koristesora- ja sepelipintojen puhdistamisessa.

Hedelmäpuut ovat jänisten herkkua. Etenkin nuoret puut pakkaavat päätyä niiden ruokalistalle mikäli taimet jättää suojaamatta talven ajaksi. Hedelmäpuiden rungon ja latvuksen ympärille pyöräytetty tiheäsilmäinen verkko pitää pitkäkorvien ohella loitolla myös pikkujyrsijät. Lumisilla seuduilla verkon korkeuden olisi hyvä olla vähintäänkin 1,5 metriä. Korkea verkko suojaa myös peurojen vierailuilta.

Viitoita ja hiekoita

Talvella puhtaanapidettävien käytävien vieressä sijaitsevat matalat muurirakenteet kannattaa merkata aurausviitoilla. Viitoitus muistuttaa lumisateiden myötä hangen alle piiloutuvien muurien olemassaolosta suojaten niitä särkymiseltä lumitöiden yhteydessä.

Nopeat säiden vaihtelut tekevät puolestaan kulkuväylät ja portaat liukkaiksi lisäten kaatumisriskiä. Betonisten pihakivien liukkauden torjuntaan ei suositella suolan käyttöä. Jäätikkökeleihin onkin hyvä varautua etukäteen hankkimalla hiekoitussoraa käden ulottuville.

Tallenna piha muistikortille

Inspiraatio suunnitella uutta herää viimeistään kevättalvella auringon lämpimien säteiden myötä. Teitpä suunnitelman itse, tai harkitset sen teettämistä viheralan ammattilaisella, kannattaa ottaa uudesta tontista tai vanhasta puutarhasta paljon kuvia monelta eri kantilta suunnittelun tueksi ennen lumisateita.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.