Tähtitaivas tuikkii Inarin kirkonkylän torialueella betonikivien muodossa.

Pohjois-Lapin kotipuutarhoja hallitsee luonto ja sen materiaalit. Olikin iloinen yllätys nähdä tuttuja betonisia pihakiviä Inarin kirkonkylän keskustan uudistetulla torialueella, ja todeta että nämähän passaavat myös pohjoisen ympäristöön oikein hyvin.

Pari vuotta sitten remontoidun torialueen kivipäällyste on taitavasti suunniteltu ja ammattitaidolla toteutettu. Peruskivenä aukiolla on käytetty salmiakin muotoista Romba-kiveä, jonka ladontaan on mahdollista saada kolmiuloitteista vivahdetta eri värejä käyttämällä. Torialueen koko kiveys on itseasiassa kuin pihakivistä ladottu graafinen taideteos. Punaisesta, mustasta ja harmaasta Romba-kivestä asennettua, pohjoisen tähtitaivasta peilaavaa pinnoitetta halkoo mustalla suorakaiteen muotoisella betonikivellä toteutettu kaareva, molemmista päistään kahtia jakautuva raita kuvastaen poronsarvia. Paikallisuutta jos mikä.

Ehkäpä betonikiviä ja -laattoja nähdään tulevaisuudessa enenevässä määrin myös Pohjois-Lapin kotipuutarhoissa toriaukion onnistuneen, hyvin maisemaan istuvan kiveyksen inspiroimana.

Inarin kirkonkylän toriaukion betonikiveys on tyylikäs ja uniikki. Aluetta elävöittää maasta kohollaan oleva kivetty tasanne jota kiertää puusta tehdyt istuinpenkit.

Uudet pinnoitekivet sulautuvat jouhevasti vanhaan parkettiladonnalla toteutettuun kiveykseen.

Pinnoitekivien väri-iloittelu jatkuu parkkipaikan ja kevyenliikenteenväylän välisaarekkeessa.

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.