Pienen rivaripihan täysremontin myötä syntyi 40 neliömetriä lisää viihtyisää ja helppohoitoista kivipatioita olohuoneen jatkeeksi.

Vanhojen rivitaloyhtiöiden asuntokohtaiset pihat ovat rakennuttajan jäljiltä useimmiten hyvin pelkistettyjä. Talon seinän viereen takapihalle on asennettu muutama betonilaatta johon tuoli ja pöytä juuri ja juuri mahtuvat, loput pihan neliöt ovat nurmikkoa. Näkösuojana seinänaapuriin saattaa olla muutama pensas tai pätkä puusermiä, tai sitä ei ole lainkaan.

Lupa-asiat kuntoon ensin

Oma yksityinen rivaripiha on mahdollista kunnostaa mieluisaksi, mutta ominpäin toimenpiteisiin ei kuitenkaan pidä ryhtyä. Pihan saneerausta suunniteltaessa tulee ottaa yhteyttä sekä taloyhtiön isännöitsijään että hallituksen puheenjohtajaan, ja selvittää taloyhtiön kanta tuleville toimenpiteille. Myös naapureita on hyvä kuulla, ja pyytää suostumus vähintäänkin yhteisen tontin rajalla ja sen läheisyydessä tapahtuville saneeraustöille.

Päätyasunnot ovat rivitaloyhtiöiden helpoimmin kunnostettavia yksityispihoja. Kulkureitti niihin on yleensä suhteellisen helppo järjestää taloyhtiön luvalla yleisten piha-aluiden kautta. Rivitalon keskellä sijaitsevien asuntokohtaisten pihojen kohdalla tilanne on toinen. Ainoan reitin ulkokautta omaan pihaan kulkiessa naapurin pihan lävitse, on pihan hyödyntämiseen remontin aikaisena kulkureittinä saatava naapurin suostumus, ja sitouduttava paikkaamaan saneeraustyöstä aiheutunut haitta.

Hyvät suhteet naapuriin ovat kullanarvoinen asia. Omaa pihaa remontoidessa on sitouduttava paikkaamaan naapurin pihan lisäksi myös saneeraustyön aiheuttamat mahdolliset vauriot rivitaloyhtiön yleisille alueille.

Purkua ja pohjaustöitä

Saneerauskohteemme lupa-asiat järjestyivät hyvin. Taloyhtiö hyväksyi asunnon omistajan laatiman kiveysuunnitelman, ja naapuri antoi luvan siirtää remontissa tarvittavia materiaaleja pienkuormaajalla pihansa läpi. Pienkaivuri oli puolestaan välttämätön kivilohkaresekaisen savimaan työstämisessä. Lapiohommina pohjaustyö ei olisi hoitunut.
Käytännöntyöt aloitettiin purkamalla vanha laatoitus ja vesikouru.

Ennen kaivutöitä varmistettiin vielä ettei työstettävällä alueella sijaitse maahan upotettuja kaapeleita, jonka jälkeen raja-aidanteen virkaa hoitanut villiintynyt vatukko ja kaadetun koivun juurakot poistettiin ennen varsinaisia pohjaustöitä.

Laatoitettava alue routaeristettiin koko alalta routaeristelevyillä ja kolmen prosentin kaato rakennuksen seiniviereltä ulospäin huomioitiin jo routaeristelevyjä asennettaessa. ( Lue lisää pihakiveyksien pohjauksista ja routaeristyksestä )

Pohjaustöiden yhteydessä tehtiin lisäksi kasvualusta valmiiksi uudelle kasviryhmälle, asennettiin poistetun betonisen vesikourun tilalle rännikaivo poistoputkineen, sekä vaijerilla varustettu putki tulevan laatoituksen alle kasviryhmään sijoitettavien valaisimien sähköpiuhan vetoa varten. Sokkelin maalaus oli myös järkevää tehdä tässä yhteydessä ennen laattojen asentamista.


Pinnoitteeksi laattaa, hulevedet kasveille

Ulkoterassin päällysteeksi valikoitui pintakuviollinen harmaa laatta, jonka eläväinen kuviointi tuli mukavasti esiin isohkolla yhtenäisellä alalla. Laattojen asentaminen aloitettiin rakennuksen seinästä ulospäin kohti tulevana raja-aidanteena toimivaa, koko huoneiston ja pihan levyistä istutusaluetta. Kivipinnoitetta rajaamaan asennettiin lopuksi nurmikon reunakivi. ( Lue lisää pihakivien asentamisesta )

Päällysteen kolmen prosentin kaato seiniviereltä poispäin varmistaa sille tulevien hulevesien kulun pois rakenteista juoksuttaen ne kohti istutuskaivantoa, josta vedet imeytyvät kasvien hyödynnettäväksi.

Nurmikko jätettiin pikkupihasta suosiolla pois. Laattapinnan hoidossa pääsee huomattavasti säännöllistä ruohonleikkuuta helpommalla, ja ikivihreät tuijat, moni- ja yksivuotiset kukkijat sekä amppeli-istutukset huolehtivat pihan vehreydestä.

Näkösuojaa sermillä, varjostusta markiisilla

Uusi viihtyisä ulko-olohuone rajattiin lopuksi omaksi tilaksi asentamalla seinänaapureiden rajalle valmiselementtinä hankittu puusermi. Leveyssuunnassa vain vähän tilaa vievä sermi toimii myös hyvänä näkösuojana sekä mahdollisten köynnöskasvien tukena. Kivipation sisustusta on tarkoitus vielä täydentää auringonpaahteelta suojaavalla markiisilla.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.