Leikkisästi mutkittelevia polkuja vai suoraviivaisia käytäviä ? Jokainen puutarha ansaitsee omannäköisensä kulkureitit.

Nykyaikaiset betonikivet ja – laatat sulautuvat kauniisti maisemaan kuin maisemaan. Ne mukautuvat pihan tyyliin olipa se sitten pehmeästi polveileva tai pelkistetyn viivamainen. Pihakivien avulla on mahdollista toteuttaa yksilöllisiä kulkureittejä sijaitsipa puutarha sitten taajamassa, maaseudulla tai luonnonhelmassa. Plussaa on  tasainen pinta jonka päällä on myös liikuntarajoitteisten helppo ja turvallista liikkua,  sekä päällysteen puhtaanapidon vaivattomuus. 

Suoraviivaiset betonikivin päällystetetyt käytävät on tuettu sirolla betonisella reunakivellä. Pinnoitekivien tummanharmaa väri toistuu istutusaltaina toimivissa muurirakenteissa.

Kulkureittien paikat puutarhassa

Käytävien ja polkujen tärkein tehtävä on yhdistää pihan eri alueita ja ohjata kulkua niiden välillä. Ne voivat kiertää puutarhan reunoilla kasviryhmiä mukaellen tai halkoa suoraviivaisesti poikki pihan. Rakennusten sokkelin vierustalle asennettu hieman normaalia leveämpi kiveys palvelee yhtäaikaisesti sekä seinivierikiveyksenä että kulkureittinä. Käytävien ja polkujen sijainnit kannattaa miettiä huolella. Olisi hyvä että ne asettuisivat kerralla luonteville paikoille jouhevaa liikkumista palvellen.

Sokkelinvierustalle asennetun pienen laatan jatkeeksi on ladottu käytävänä palveleva kulkureitti kierrätyslaatoista. Vanhat pesubetonilaatat on puhdistettu kuumavesipainepesurilla ennen uudelleen käyttöön ottamista.

Käytäviä, polkuja vaiko yksittäisiä askelmia?

Jokainen piha on yksilöllinen, samoin käytävien ja polkujen tarve puutarhassa. Kulkuväylien leveys kannattaa mitoittaa käyttötarkoituksen mukaan niin että liikkuminen reiteillä on vaivatonta. Passeli mitta käytävien leveydeksi on yleensä 1 – 1,2 metriä, polut voivat olla huomattavasti näitä kapeampia. Käytäviä ja polkuja voidaan lisäksi täydentää askelvälein nurmipinnan tasoon asennetuilla yksittäisillä betonilaatoilla. Jalan liikuttavilla käytävillä betonikivien ja -laattojen paksuudeksi riittää 40 – 60 mm:ä

Kivipation jatkeeksi askelvälein asennetut neliömäiset laatat johtavat pienen rivitalopihan perällä sijaitsevalle käyntiportille.

Laatoista asennettu kapea polku halkoo nurmikkoa. Kaarevan kulman aikaansaaminen vaatii laattojen työstämistä kivisahalla asennuksen yhteydessä.

Kaarevaa vai suoraa ladontaa

Pienet betonikivet soveltuvat niin suorien kuin kaarevien käytävien päällysteeksi. Neliömäiset ja suorakaiteen muotoiset laatat palvelevat puolestaan parhaiten suoraviivaisten kulkureittien pinnoitteena. Kivi- ja laattasarjojen ilmeikkäät ladontakuviot tulevat kauniisti esille leveähköillä käytävillä.

Pienet betonikivet taipuvat kaarevien käytävien pinnoitteeksi ilman työlästä kivien leikkaamista. Siro harmaa reunakivi nurmikon ja pinnoitteen välissä estää kiveystä purkautumasta reunoiltaan. Niin ikään harmaa muurikivimuuri myötäilee punaisen kiveyksen muotoja.

Pääovelle johtavan kulkureitin pinnoitteen toteutus kolmen eri kokoisen kiven laattasarjalla ja sokkelin vierustalle asennettu voimakkaasti pintaprofiloitu betonikivi toimivat hienosti yhdessä.

Ladontakuvioiden lisäksi pihan kulkureittien päällysteitä elävöittävät muun muassa kivien värit, muodot ja pintakäsittelytavat, jotka vaihtelevat hieman valmistajasta riippuen.

Luonnonliusketta muistuttava eläväinen betonikivi sulautuu kauniisti varvikkoon sopien erityisen hyvin vapaa-ajan asuntojen ja mökkipihojen polkujen päällysteeksi.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.