Askelkivet täydentävät puutarhan kiinteitä kulkureittejä muodostaen pieniä viekottelevia polkuja pihan eri alueiden välille.

Kiveltä kivelle hyppiminen on mukavaa, lapsetkin sen tietävät. Maakivien tavoin astinkivet vetävät puoleensa kaiken ikäisiä kulkijoita luoden puutarhaan omanlaista tunnelmaa. Askelpolku on helppo tehdä tasapaksuista betonilaatoista. Perinteisten neliömäisten ja suorakaiteen muotoisten laattojen ohella pihakivien monipuolisesta valikoimasta löytyy pyöreitä ja luonnonkiven muotoja jäljitteleviä laattoja ko. tarkoitukseen.

Kehäkivisarjaan kuuluvia kaarevareunaisia laattoja voidaan hyödyntää myös eläväisten askelpolkujen tekemiseen.

Jokapihan piristäjät

Askelvälein asennetut rennot kivipolut sopivat kaikenlaisiin puutarhoihin. Ne voivat muodostaa oikopolkuja pihan eri alueiden välillä tai kaarrella kauniisti ”maisemareitin” tavoin puutarhan kasvillisuuden lomassa. Kukkapenkkien ylläpitoon askelkivet tuovat helpotusta tarjoamalla tukevan jalansijan josta käsin tehdä hoitotöitä kasveja tallomatta.

Saneerauksen alla olevaa laajaa kukkapenkkiä halkoo kaksi askelpolkua. Reunakivin rajattu käytävä viimeistellään täyttämällä askelkivien välit koristesoralla.

Pienen rivitalonpihan nurmikko on korvattu pinnoitekivillä ja koristesoralla. Pyöreät ja neliömäiset laatat helpottavat sorapinnalla liikkumista ja elävöittävät minipuutarhaa.

Askelkivet palvelevat jalan liikkumista myös luonnonhelmassa. Niitä voidaan hyödyntää loma-asuntopihojen kulkureittien täydentäjinä ja kesämökkimiljöön helposti kuljettavina polkuina.

Suorakaiteen muotoiset isot laatat tekevät epätasaisella rantatöyräällä liikkumisen miellyttäväksi myös räpyläjaloilla.

Asennuksen vaivattomuus

Askelpolkujen laatat asennetaan useimmiten paikoilleen ilman mittavia pohjaustöitä. Kivet saattavat talven jäljiltä hieman elää, mutta asettuvat yleensä takaisin paikoilleen roudan sulettua.
Sopiva askelväli haetaan kävelemällä kivettävä reitti läpi normaaliaskelin. Laatat asennetaan paikoilleen upottamalla ne kivi kiveltä maahan jalanjäljen keskikohdan paikkeille. Nurmikolle askellaattoja asennettaessa on tärkeää että laatan pinta jää samaan tasoon nurmipinnan kanssa. Tällöin ruohonleikkurin terä ei kolise kiviin nurmikkoa leikattaessa.

Pyöreät laatat muodostavat oikopolun grillille nurmikon halki. Laatat on asennettu samaan tasoon nurmipinnan kanssa ruohonleikkuun helpottamiseksi.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.