Maamme pohjoisosissa pihojen kiveykset ovat jo verhoutuneet lumisen hunnun kätköihin. Muualla päin Suomea ehdimme vielä hetken nauttimaan kanervaistutusten värikylläisyydestä ja tehdä puutarhassa syksyn viimeisiä askareita.

Harjaa tai puhalla lehdet

Kiveysten pintoihin liiskautuvat märät, puista varisseet lehdet tekevät päällysteet liukkaiksi kulkea. Kivetyt käytävät ja patiot kannattaa puhdistaa lehtien ohella myös neulasista ennen talven tuloa.

Lehdet ja neulaset on helppo poistaa laatoitukselta harjalla lakaisemalla sitä mukaa kun niitä puista varisee. Lehtipuhallin on oiva siivousapu myös koristesorapinnoille.

Aurausviitat avuksi

Aurausviitat auttavat huomioimaan kulkuväylien vieressä sijaitsevia, lumen alle jääviä rakenteita kuten esimerkiksi matalia muureja suojaten niitä särkymiseltä.

Varaudu liukkauteen

Nopeat säiden vaihtelut tekevät kulkuväylät ja rappuaskelmat liukkaiksi. Älä käytä betonipinnoitteiden liukkauden torjuntaan suolaa, vaan ennakoi jäätikkökelit varaamalla käden ulottuville hiekoitussoraa.

Kiveykset kiittävät kolaajaa

Tee uusille kiveyksille palvelus tekemällä talven ensimmäiset lumityöt käsipelissä. Syksyn sateiden pehmittämä, lumipyryjen peittämä sula maa saattaa antaa etenkin reunoistaan myöten kiveyksen alla raskaalla kalustolla aurattaessa. Uutukaisissa kiveyksissä myös koneiden aiheuttamat naarmut pistävät helpoimmin silmään.

Kuvaa nyt – suunnittele talvella

Käytä kameraa puutarhassa ja napsi ahkerasti kuvia jos ensi vuoden suunnitelmissa on uudistaa pihapiiriä. Talvella on hyvää aika työstää pihasuunnitelma valmiiksi jolloin pääsee käytännön toimiin heti kevään korvalla.

Syksyllä kuvatut pihan ongelmakohdat löytyvät talvella puhelimen kuvagalleriasta pihasuunnittelun tueksi.

Vielä voi rakentaa

Ammattilaiset puutartavat yhä piharakennustöiden parissa. Puutarhaharrastelijoiden into pihan laittoon sen sijaan pääsääntöisesti hiipuu  syyssateiden ja koleiden kelien myötä. Piharakentamista voi kuitenkin tehdä niin pitkään kun maa on sula. Esimerkiksi kiveyksien raakapohjat voi vielä konetyönä työstää painumaan talven alle, mikä jouduttaa kivitöiden aloittamista keväällä.

Oletko lisäksi muistanut…?

-tyhentää letkut
-puhdistaa räystäskourut
-viedä jäätyvät nesteet lämpimään
-huoltaa ja putsata työkalut ja koneet, ja siirtää ne talvisuojaan
-viritellä jänisverkot muun muassa hedelmäpuiden ja pensasmustikoiden ympärille

Mukavaa talven odotusta!

Kauniit lumiset kivisaumat koristavat pian polkuja ja patioita kautta maan.

Värikkäät kanervat ilahduttavat pihakivimuureilla niin kotipihoissa kuin julkisissa istutuksissa.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.