Huoltopihalla asianmukaisine varusteineen on suuri merkitys kodin askareiden sujuvuuteen. Toimivuutta lisää alustojen pinnoittaminen betonikivin tai -laatoin.

Jäteastia, kompostori, tomutus- ja pyykinkuivausteline ovat oleellinen osa arjen rumbaa. Säiliöt ja telineet kannattaa sijoittaa puutarhassa mahdollisimman käytännölliselle paikalle.

Jätesäiliö tienposkeen

Jätesäiliön paikka puutarhassa on lähes poikkeuksetta tulotien varrella pihaan käännyttäessä, josta jäteauto saa sen helposti tyhjennettyä. Yksinäinen roska-astia tienposkessa on kuitenkin perin orvon näköinen. Kätkemällä sekä säiliö että kompostori fiksun jätekatoksen suojiin, koko etupihan ilme kohentuu samoin tein. Esteettisen tekijän ohella katos antaa säiliöille lumisuojan talvikuukausina, mitä myös tyhjentäjät osaavat arvostaa. Jätekatoksen pohja kannattaa lisäksi päällystää betonilaatoin, sillä säiliön liikuttaminen on helpointa kovan pinnoitteen päällä.

Jätekatoksen pohjan laatoitus kannattaa huomioida jo pihan rakennustöiden yhteydessä. Katoksen ehtii nikkaroida myöhemminkin.

Siisti jätekatos on ilo silmälle siinä missä pihan muutkin fiksut rakenteet ja rakennukset.

Huoltotelineet lähelle rakennusta

Tomutus- ja pyykinkuivaustelineiden toimivin sijainti käytön kannalta on lähellä asuinrakennusta, jolloin etenkin raskaiden mattojen kantomatka telineille on mahdollisimman lyhyt.
Kuten jätekatoksen, myös huoltotelineiden alusta kannattaa pinnoittaa betonikivin tai -laatoin. Kivetyllä alustalla on miellyttävä liikkua, se pysyy puhtaana, ja ennenkaikkea selkeästi rajatun alueen ympäriltä nurmikon leikkaus käy jouhevasti telineitä siirtelemättä.

Tomutustelineelle on löydetty ihanteellinen paikka rakennuksen ikkunattomalta seinustalta. Teline on lähellä oleskelualuetta ja ovia, mutta kuitenkin sopivasti piilossa nurkan takana katseiden suojissa.

Puinen pergola / köynnöskehikko yhdistelmä istutuksineen toimii näkösuojana pyykinkuivaustelineelle ja vie leveyssuunnassa vain vähän tilaa.

Nurmen päällä oleva tomutusteline hankaloittaa aina nurmikon leikkuuta.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.