Betonikivet,- laatat ja puu eivät riitele keskenään. Sopusointuset materiaalit käyvät hyvin yksiin myös piharakentamisessa.

Kolmisenkymmentä vuotta vanhan pation tulo elinkaarensa päähän, ja patiota ympäröivän kasvillisuuden villiintyminen antoivat sysäyksen oleskeluaueen kokonaisvaltaiselle kunnostamiselle. Saneerauksen myötä betonisten pihakivien rooli pinnoitteena kasvoi, ja rakennuksen seinien suojaan kätkeytyvä oleskelualue sai lisää käyttöneliöitä . Puusta pinnoitemateriaalina ei kuitenkaan haluttu kokonaan luopua.

Kunnostustyö aloitettiin purkamalla vanha terassilaudoitus ja muurikivet. Kasveista säilytettiin pelkästään hyväkuntoiset tuijat, jotka nostettiin ylös humusmaiden kuorimisen yhteydessä ja vietiin multapaakkuineen suoraan uudelle kasvupaikalle. Tulevan terassin perustukset työstettiin routimattomaksi routaeristeiden avulla. Kantavuus varmistettiin murskesoralla, joka tiivistettiin tärylevyllä.

Kaikki korot tarkistettiin ennen kivien asentamisen aloittamista ja tuleva valmis pinta merkattiin rakennuksen sokkeliin.

Mitä lähemmäksi pinnoitemateriaalit saa purettua, sitä vähemmän aikaa ja voimia kuluu niiden siirtämiseen paikasta toiseen.

Laattojen asentaminen aloitettiin seinälinjasta. Oikeat kallistukset rakennuksesta poispäin varmistettiin linjalangan, vatupassin ja apuohjureiden avulla.

Korotetun istutusryhmän valaisimien kaapelien upotus tehtiin pohjaustöiden yhteydessä. Vanhat valaisimet hyödynnettiin uudelleen, pelkästään kaapelit ja sijannit uusittiin.

Liittymäpinnoiltaan sileät muurikivet kiinnitettiin toisiinsa kiviliimalla.

Pyöreät, nurmipinnan tasoon upotetut askelkivet varmistivat ettei juuri kylvetyllä nurmikolla tarvinnut kävellä.

Kuvia oleskelualueesta ennen ja jälkeen remontin

Pihakeinu sai kunnostamisen yhteydessä uuden jykevän alustan ja pensashankkiryhmää selkeytettiin kaareen taipuvalla betonikivirajauksella.

Uudistettu oleskelualue on selvinnyt ensimmäisestä talvesta. Kivet ovat pysyneet kuosissaan ja piharemontin yhteydessä siirretyt iso tuijat lähteneet kasvuun uudella paikallaan.

Betonilaatoitus antaa jykevät raamit viihtyisälle patiolle joka sai saneerauksen myötä lisää käyttöneliöitä.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.