Kotitalousvähennys tuo helpotusta veroihin. Vähennystä on mahdollista saada myös pihan saneeraus- ja kunnossapitotöiden ulkoistamisesta.

Kotitalousvähennys on jokaisen hyödynnettävissä oleva etu. Vakituisen asunnon pihan kunnostus- ja ylläpitotöiden ohella vähennystä voi saada myös mökin – ja vapaa-ajan asunnon pihojen peruskorjaus- ja hoitotöistä. Uudisrakennuksen pihan rakentamisesta kotitalousvähennysta ei sen sijaan voi saada.

Kotitalousvähennystä voi saada sekä vakituisen asunnon puutarhan että vapaa-ajan asunnon pihan kunnostamis- ja hoitotöistä.

Vähennystä töiden osuudesta

Kotitalousvähennys koskee vain työn osuutta, esimerkiksi materiaalit ja matkakulut eivät kuulu vähennyksen piiriin.  Mikäli kotitalous palkkaa työntekijän suoraan, vähennyksenä voi vähentää 15 % maksetusta palkasta, sekä kokonaisuudessaan palkan sivukulut. Yrityksen tekemästä työstä voi vähentää 40 % edellyttäen että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

Vähennys on kalenterivuosikohtainen, eli maksun päivämäärä ja vuosi ratkaisevat mille vuodelle kotitalousvähennys myönnetään. Esimerkiksi teettäessä pihan kunnostustöitä pidemmällä ajanjaksolla voi jakaa kuluja kahdelle tai useammalle eri vuodelle.

Pihakiveyksen pesun voi ulkoistaa ja vähentää laskun työn osuuden kotitalousvähennyksenä.

Maksimivähennys 2250 euroa

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä voi vaihdella vuosittain. Kuluvana vuonna 2022 maksimivähennys on 2250 euroa henkilöä kohden. Omavastuu on 100 euroa. Maksimivähennyksen saa kun yritykselle maksettu summa töiden osalta on vähintään 5875 euroa. Vähennys on henkilökohtainen, joten puolison kanssa voi yhteensä saada vähennystä 4500 euroa vuodessa.

Lisätietoa aiheesta ja ohjeistusta miten kotitalousvähennys ilmoitetaan veroilmoituksessa löytyy verohallinnon sivuilta vero.fi. 

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.