Ei niin pientä väliä etteikö rikkaruohon siemen sitä kasvualustakseen kelpuuttaisi. Kiveyksen saumojen vihertymistä voidaan hillitä ottamalla ärsyttävistä rikoista niskaote heti alkuunsa.

Rikkaruohot alkavat salakavalasti ilmiintyä pinnoitteiden minimaalisiin rakoihin muutaman vuoden kuluttua kivien asentamisesta. Vihertymiselle alttiita ovat etenkin varjoisat ja vähällä käytöllä olevat kiveykset. Ahkera kulutus, kuivuus ja paahde häiritsevät rikkojen kasvua. Kiveyksen alle levitetystä suodatin- tai katekankaasta ei ole apua saumojen vihertymisen estämisessä. Rikat on rökitettävä muulla tapaa.

Seinivierikiveyksen alle laitettu suodatinkangas estää maa-ainesten sekoittumista toisiinsa. Saumojen vihertymisen ehkäisemisessä siitä ei ole apua, sillä rikkojen siemenet kulkeutuvat kivien rakoihin mm. tuulen ja lintujen mukana.

Reunakivi stopparina

Tuulen kuljettamien siementen ohella nurmiheinät tykkäävät laajentaa reviiriään kiveyksen saumoihin paikoissa missä patio tai käytävä rajoittuu nurmikkoon. Rönsyilevien heinien työntymistä kiveykselle voidaan rajoittaa esimerkiksi betonisten reunakivien avulla. Varsinaisen tehtävänsä, eli pinnoitekivien tukemisen ohella, nurmipinnan tasoon maahan asennettu reunakivi rajoittaa myös nurmikon leviämistä antaen samalla kiveykselle viimeistellyn leiman.

Rajaus betonisella reunakivellä hillitsee nurmiheinien rönsyilyä kiveyksen päälle.

Harjaa nurmijäte pois

Ruohonleikkureiden moottorin hurina kantautuu jälleen puutarhoista. Yksi keino hillitä kiveysten vihertymistä on ottaa tavaksi harjata pinnotteiden päälle lentänyt nurmisilppu pois leikkuutyön päätteeksi. Nurmisilppu, puiden lehdet yms. eloperäiset ainekset muuttuvat maatuessaan humukseksi, joka päätyessään kiveyksen saumoihin edesauttaa rikkojen kasvua.

Sauma-aine estää rikkaruohot

Erikoissauma-aineet ovat perinteisen saumaushiekan vaihtoehto kiveysten saumaamiseksi. Ne estävät rikkaruohojen kasvun kivien väleissä muodostamalla tiiviin, mutta samalla vettä läpäisevän sauman. Erikoissauma-aineiden valikoima kotitalouskäyttöön on vielä pieni ja saatavuus vaihtelee. GftK sauma-aine tuoteperheestä pihakiveyksien ohuissa saumoissa soveltuu käytettäväksi GftK VarioSand, Sika – tuotteiden valikoimasta tarkoitukseen sopii Sika FastFix-131 saumahiekka.
Kannattaa kokeilla testaamalla tuotteita alkuun vaikka pienemmällä alalla.

Saumaaminen edesauttaa kivien sitoutumista toisiinsa varmistaen eheän ja kestävän yhtenäisen pinnan. Perinteisen saumaushiekan (kuvassa) vaihtoehtona kiveyksen väleihin voi harjata erikoissaumaus-ainetta, joka estää myös rikkaruohojen kasvua.

Yksittäiset rikat kannattaa nyppäistä pois sitä mukaan kun niitä ilmaantuu. Apuna poistamisessa voi käyttää esimerkiksi ohutteräistä saumakaavinta.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.