Helppohoitoinen piha on useimpien toiveena. Pihakivin pinnoitetut alueet, muurikivistä rakennetut tukimuurit ja istutusaltaat, ja kasviryhmien rajaaminen betonikivin vastaavat omalta osaltaan ylläpidon vaivattomuudesta. Hyödyntämällä lisäksi erilaisia katemateriaaleja monivuotisten kasvien istutusalustoilla hoitotyön määrä vähenee entisestään.

Rikkaruohojen rehottaminen kasvien juuristoalueella voidaan mimimoida erityyppisten vettäläpäisevien katekankaiden avulla. Esimerkiksi mansikkamaalta tuttu polypropyleenikangas sopii käytettäväksi koristepensaiden ja myös joidenkin perennojen alustoilla. Kangas levitetään muokatun ja tasatun kasvualustan päälle, ja taimet istutetaan kankaaseen tehtyihin aukkoihin. Istutus viimeistellään verhoamalla kangas esimerkiksi värjätyllä hakkeella, kuorikatteella tai koristesoralla.

Syysistutuskausi on juuri alkanut jatkuen kestävien koristepensaiden ja – puiden osalta niin pitkään kun maa on sula. Myös pihan rakentamista ja kivitöitä on mahdollista tehdä maan routaantumiseen saakka.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.