Syksyn mittaan eripuolilla maata järjestetyt valotapahtumat ja – tempaukset toimivat  virkistäytymisen ohella inspiraation lähteinä ja virikkeenä oman pihan valaistussuunnitteluun. Syyskuun loppupuolella jo 14. kerran järjestetty Valon Kaupunki – tapahtuma Jyväskylässä osoitti myös jälleen kerran miten suuri merkitys itse valolla meille ihmisille on. Tapahtuma ylitti jo vuosi sitten sadantuhannen kävijän rajan. 80 valoteosta ja/tai oheistapahtumaa ympäri kaupunkia houkuttelivat väkeä massoittain liikkeelle myös tänä syksynä. ( Valon Kaupunki -tapahtuma )

Valon Kaupunki – tapahtuman vaikuttavia valoteoksia olivat mm. Rantaraitin valopallot ja 12 metriä korkea MAN-teos Lutankonaukiolla. Värikkäät hologrammi- ja ultraviolettivalotaideteokset leijuivat puolestaan taianomaisesti Jyväskylän Kirkkopuiston yllä. Valon Kaupunki -tapahtuma on toteutettu monien eri tahojen ja valon ammattilaisten yhteistyönä.

Suurten säkenöivien valoteosten vastapainona Jyväskylän Eskilstunan aukiolta löytyi tusinoittain betonisia sieviä lyhtyjä, joiden sisällä ulkoroihut tuikkivat hillittyä valoa kaupungin sydämessä. Tunnelmallinen idea vaikkapa kotipihan kivipatiolle !
( Betonistatunnelmaa )

Pihapiirissä valon tärkein tehtävä on turvallisen liikkumisen varmistaminen. Pihakivien valmistajat ovatkin omalta osaltaan helpottaneet pihan yleisvalaistuksen täydentämistä kehittämällä muurirakenteisiin istuvia, helposti asennettavia muurikivi/valaisin yhdistelmiä, joiden valoteho on riittävän suuri turvaamaan pihassa ja portaissa kulkemista pimeällä. Muuriin upotetut valaisimet tuovat myös tunnelmaa oleskelualueille.

Erityyppiset pollarivalaisimet sopivat puolestaan sijoitettaviksi vaikkapa kasviryhmiin. Tarvittavat sähkökaapeleiden upotukset kannattaa tehdä jo piharakentamisen pohjatöiden yhteydessä.

Pollarivalaisimet tuovat kasvien värit ja muodot esiin pimeyden laskeuduttua pihapiirin ylle.

Aurinkennovalaisimet ovat näppärä tapa täydentää pihavalaistusta. Pienet valaismet  voi upottaa vaikkapa pihakiviterassin kukka-astioihin tuomaan lisätunnelmaa hämärtyviin syysiltoihin.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.