Kaarevan ja suoraviivaisen ladonnan yhdistäminen teettää hieman normaalia enemmän työtä, mutta näyttävä lopputulos on vaivan arvoinen.

Omakotitalon autokatokseen johtavalle pitkähkölle ja suoraviivaiselle väylälle haettiin elävyyttä kahdella toisistaan poikkeavalla kivityypillä, ladontasuuntien ja muotojen vaihtelulla, sekä pihakivien maanläheisillä värisävyillä.
Tontin tieliittymästä autokatokselle johtava tulotie päällystettiin pihakivisarjalla, johon kuuluu kolme erikokoista elävänpintaista laattaa. Autokatoksen alustan ja edustan pinnoitteeksi valittiin uutuuttaan vanhenettu betonikivi. Samalla kivellä päällystettin myös talon sisäänkäynnille johtava leveä kulkureitti, joka toimii myös kääntöpaikkana sekä tilapäisenä pysäköintialueena. Autokatoksen ulkopuolella kiveys taipuu kaarevana sisäänkäynnin eteen.

Kivityyppien yhdistäminen

Eri kivityypeillä tehtyjen ladontojen yhdistämistä helpottaa kun kivet ovat saman vahvuisia. Tällöin asennustyössä pärjää samoilla pohjilla. Esimerkkitapauksessamme molempien kivien paksuus on 60 mm:ä, joka riittää vahvuudeksi myös hekilöautolla liikennöitävillä alustoilla pohjustustöiden ollessa asianmukaisesti tehty.

Kaarevan ja suoraviivaisen ladonnan yhdistäminen

Etupihan kiveäminen aloitettiin autokatoksen alustan ja sisäänkäynnin edustan pinnoittamisella, joiden valmistuttua asennettiin tulotien laatoitus. Kaarevan ja suoraviivaisen ladonnan yhdistämisessä on oma haasteensa, eikä työstä selviä ilman kivien leikkaamista. Työhön ryhdyttiin latomalla suoraviivaisen ajoväylän laatat ”paikoilleen” kaarevalinjaisen betonikiveyksen päälle. Apukäsien avulla taivutettiin ohut puurima yhtäläiseen muotoon kaarevan kiveyksen kanssa ja piirrettiin merkkausliidulla laattoihin viiva leikkaamista varten. Kivet työstettiin haluttuun muotoon polttomoottorikäyttöisellä kivisahalla. Monelle tuttu rälläkkä käy hieman liian pieneksi näin isoon projektiin.

Sahaustyön jälkeen muotoon leikatut laatat loksahtivat paikoilleen kuin palapelin palat konsanaan. Lopuksi ajoväylän kiveys reunustettiin betonisella reunakivellä. Musta kiviraita kahden erilaisen rusehtavasävyisen kivityypin välillä jakaa tilaa ja elävöittää pinnoitetta.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.