Pihan kulkuväylien tarve ja mitoitus on tapauskohtaista. Tärkeintä on että käytävä palvelee tarkoituksessaan mahdollisimman hyvin ja on helposti kuljettava. Minimissään kivetty reitti on askelvälein asennettu laattapolku. Se johdattaa kulkijan kuivin puhtain jaloin perille askel askeleelta.

Stoppi pölyämiselle

Hiekalle jätettyjen alueiden yleinen ongelma kuivana on pölyäminen. Yksi ratkaisu edellä mainitun tilanteen korjaamiseksi on käytävien pinnoittaminen kokonaisuudessaan pihakivillä, jolloin pölyäminen loppuu, ja hiekan yms. kantautuminen sisätiloihin vähenee. Hieman erilaisempi vaihtoehto on korvata hiekka koristesoralla tai -sepelillä ja asentaa sorakatteeseen betonilaattoja kulkua helpottamaan. Soran/sepelipinnoitteen puhdistaminen lehdistä ja neulasista onnistuu parhaiten lehtipuhaltimella. Nykyajan pienikokoiset akkukäyttöiset puhaltimet palvelevat hyvin yksityispihoissa. Ne ovat yllättävän tehokkaita ja myös ääneltään hiljaisempia mitä polttomoottorilla varustetut puhaltimet.

Pyöreät askelpolkulaatat helpottavat kulkua mäntykangasta halkovalla mökkipolulla. Sorakerroksen alle on levitetty katekangas rikkaruohojen kasvun estämiseksi. Käytävää rajaavat sirot reunakivet pitävät puolestaan irtonaisen soran kuosissaan.

Eläväisen askelpolun voi asentaa eri muotoisista betonikivistä ja -laatoista. Laatat on mahdollista upottaa myös nurmikolle maan pinnan tasoon.

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.