Betonikiveyksien ja -laatoituksien kevätsiivous hoituu pääsääntöisesti harjaamalla. Kun pelkkä lakaisu ei enää riitä puhdistamaan ajan tahrimaa päällystettä on suursiivous paikallaan.

Etupihan kiveys timmiin kesäksi

Pientä pintaremonttia vailla olevan etupihan kiveyksellä on ikää reilut 10 vuotta. Sammal on pikkuhiljaa pesiytynyt betonikiveyksen saumoihin ja vuosien varrella kertynyt lika pinttynyt päällysteen pintaan. Samoihin aikoihin kiveyksen valmistumisen kanssa istutettu aronia aidanne on sekin kasvanut ylisuureksi vaatien toimenpiteitä.

Siivousprojektiin ryhdyttiin jo kiveyksen puhdistamista edeltävänä syksynä leikkaamalla aroniapensaiden kaikki oksat parinkymmenen sentin mittaiksiksi ennen talvea. Aidanteen nuorentaminen olisi toki ollut mahdollista tehdä myös varhain keväällä kasvien ollessa lepotilassa, mutta syysleikkauksen myötä päästiin kiveystä putsaamaan keväällä välittömästi lumien sulamisen jälkeen.

Kiveyksen puhdistaminen aloitettiin poistamalla saumoista enimmät sammalet saumaharjaa apuna käyttäen. Esipuhdistaminen vähentää pesussa irtoavan moskan määrää ja helpottaa näin painepesurilla tehtävää työtä.

 

Sammalen poiston jälkeen pinnoite pestiin kuumavesipesurilla, joka irrotti lian kuumalla vedellä niin tehokkaasti ettei erillistä puhdistusainetta tarvittu. Mikäli päällysteen puhtaaksi saaminen edellyttää pesuainetta, tarkoitukseen soveltuvat parhaiten biologisesti hajoavat emäksiset puhdistusaineet. Myös sammalen poistoon  löytyy niin ikään betonikiveyksille sopivia biohajoavia sammalenpoistoaineita kuten esimerkiksi Kerabit Bio Plus Sammalenpoistoaine.

Kovalla paineella kiveystä pestäessä rapa roiskuu ja lokaa lentää huomattavan paljon. Asia on hyvä huomioita siirtämällä mm. autot hieman loitommalle puhdistettavasta alueesta ja tarvittaessa suojata myös arat seinäpinnat. Esimerkiksi vaaleassa rapatussa pinnassa kaikki roiskeet näkyvät helposti.

Suursiivouksen jälkeen toistakymmentä vuotta vanha kiveys oli lähes uudenveroinen. Lopuksi kiveys saumattiin uudelleen painepesurin irroitettua lian ohella myös hiekkaa kiveyksen saumoista.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.