Lokakuu ravisuttaa viimeisetkin lehtien rippeet puiden oksilta. Kivetyksiltä kantautuu harjojen huiskintaa ja nurmikoilta haravoiden rapsutusta. Jossain pärisee lehtipuhallin. Samanaikaisesti kun lakaistaan pois mennyttä kesää istutetaan tulevaa kevättä. Syysistutusaika ilmastollisesti kestävien puuvartisten kasvien osalta jatkuu aina maan routaantumiseen sakka.

Betonikivi ja -laattapintojen syyssiivous hoituu näppärästi harjaamalla. Kiveysten puhdistaminen on tärkeää, sillä paksu lehtikerros liiskautuessaan kivien päälle saattaa tehdä pinnoitteen liukkaaksi. Säännöllinen harjaus torjuu myös kiveysten rikkaruohottumista. Lehdet ja neulaset muuttuvat maatuessaan humukseksi, joka painuessaan kivien saumoihin edesauttaa rikkojen kasvua ja viihtymistä.

Lokakuu on mitä parhainta istutusaikaa. Koristepensaat ja matalat havukasvit viimeistelevät syksyn puitteissa valmistuneet, betonisista muurikivistä tehdyt istutuskaukalot. Kaukaloihin sijoitetut pollarivalaisimet tuovat kasvit mukavasti esille pimeinä syysiltoina.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.