Viihtyisä oleskelupatio on kesäkuukausien ajan pihan käytetyin alue – olohuone ja ruokailutila, joka ansaitsee lattiaksi kestävän ja tyylikkään pihakivipäällysteen.  Tasaisella alustalla mukava liikkua, kalusteet pysyvät paikoillaan keikkumatta eikä aikaa kulu pation puhtaanapitoon kuin muutaman harjanvedon verran.  Kivi varaa lisäksi mukavasti lämpöä.

Peruslaattaa, ajanpatinaa tai luonnonläheistä pintaa

Pihakivien tuotevalikoima on runsas. Kivityypistä riippuen voit rakentaa patiostasi neliön, suorakaiteen muotoisen tai pyöreän kuin pallo. Perinteisiä sileäpintaisia kiviä ja laattoja täydentävät pintakäsitellyt ja -profiloidut kivet ja laatat, joista valita esimerkiksi ajanpatinaa huokuvaa, uutuuttaan vanhennettua pihakiveä, tai vaikkapa kaunista luonnonkivimäistä päällystettä pation pintaan. Kivituotteiden väripaletti tarjoaa puolestaan sekä rakennuksen että pihan rakenteiden väreihin sointuvia sävyjä.

Kasvein kehystetty pyöreä patio sopii hyvin luonnonläheiseen ympäristöön. Markiisi antaa suojaa sekä paahteelta että kevyeltä sateelta.

Huomioi sijainnissa aurinko ja käytännöllisyys

Patio sijoitetaan yleisimmin asuirakennuksen kupeelle auringon puolelle, jossa se toimii luontevalla tavalla sisätilojen jatkeena. Läheinen sijainti taloon puoltaa paikkaansa toimivuudella. Esimerkiksi kattaus-, kahvi- ym. ruokailutarpeet ovat näppärästi käden ulottuvilla keittiöstä haettavissa. Rakennuksen läheisyys antaa lisäksi usein sopivasti näkö – ja tuulensuojaa, jota voidaan tarvittaessa täydentää kasvein ja suojasermein.
Patio voi toki sijaita myös muualla puutarhassa, esimerkiksi rauhallisessa paikassa kasvillisuuden kätköissä pihan perukoilla. Jos ko. paikka vielä mahdollistaa esimerkiksi ilta-auringon viimeisistä säteistä nauttimisen – aina parempi. Tilan salliessa pihassa onkin monesti kaksi erillistä ja erilaista oleskelupaikkaa auringon kierron mukaan sijoitettuna.

Rakennuksen jatkeena sijaitseva grillipatio palvelee toimivuudellaan. Muurikivistä tehdyllä istutuskaukalolla on ratkaistu pation ja pihamaan korkoero. Rakenne rajaa ja tuo samalla viihtyisää ilmettä oleskelualueelle.

Väljyys lisää viihtyisyyttä

Oleskelualue mitoitetaan käyttötarpeen mukaan. Pihan koko antaa luonnollisesti omat rajoitteensa. Pienelle pöydälle ja parille tuolille riittää muutama neliön ala, mutta esimerkiksi jo neljän hengen pöytäkalusto, puutarhakeinu, pari tuolia auringon ottamista varten ja grilli vievät yllättävän paljon tilaa. Kalusteet on hyvä sijoittaa niin että alueella pääsee vaivatta liikkumaan. Olipa patio pieni tai iso, väljyys lisää sen käytännöllisyyttä ja viihtyisyyttä.

Pieni rivitalopiha on parhaimmillaan yhtä suurta oleskelualuetta ja kivettynä äärimmäisen helppohoitoinen.

Lisäilmettä muureilla, mukavuutta katoksella

Muurikivistä tehdyt istutuskaukalot tuovat ryhdikästä ilmettä tasamaapatiolle tarjoten samalla kasveille erinomaisen multatilan. Muurikiviä voidaan lisäksi hyödyntää grillin rakentamiseen ja vaikkapa jalustana johon kiinnittää esimerkiksi suojasermi tai köynnöskehikko. Oleskelualueen kattaminen lisää puolestaan pation käyttöä. Katon alla ei pieni sade säikäytä lounashetkeä ja tuolien pehmusteet pysyvät kuivina. Käyttöaikaa jatkavat niinikään tunnelmallinen valaistus ja erilaiset patiolle sijoitettavat lämmönlähteet.

Muurien ja kasvien lomaan kätkeytyvä puutarhapaviljonki tarjoaa puitteet viihtyisälle oleskelulle.