Pyöreitä erikokoisia luonnonkivä näkee usein käytettävän kukkapenkkien reunustamiseen. Sinällään ihan kaunista, mutta jos ulkoasun lisäksi haetaan myös helpotusta hoitotöihin, puoltaa betonikivi- tai laatta paremmin paikkaansa kasviryhmien rajausmateriaalina.

Tyyliä ja helppoutta

Nurmiheinillä on taipumus rönsyillä agressiivisesti kohti kasvien muhevaa kasvualustaa. Mikäli kukkapenkin reunustus tehdään esimerkiksi edellämainitun tyyppisillä luonnonkivillä, nurmiheinät ( ja myös rikkakasvit) valloittavat nopeasti kivien väleihin jäävät raot, ja ryhmän yleisilmeestä tulee suttuinen ellei heiniä ja rikkoja poisteta säännöllisesti. Kohollaan maan pinnalla olevat erikokoiset luonnonkivet hankaloittavat myös nurmikon leikkaamista, terällä on vaara kolista kiviin, ja kivireunaa vasten jää leikkuun jäljiltä erikseen poistettavia heinätupsuja.

Betonikivi ja – laattarajaukset helpottavat hoitotyötä ja antavat kukkapenkeille ja kasviryhmille huolitellun ryhdikkään ilmeen. Kun esimerkiksi kukkapenkki  reunustetaan nurmen pinnan tasoon upotettavilla betonkivillä- tai laatoilla, nurmiheinille ja rikoille jää huomattavasti vähemmän saumoja mihin tuppautua, ja ruohonleikkuri niittää penkin ympäryksen kerralla siistiksi pyörien kulkiessa pitkin tasaista rajauspintaa.  Pihakivien ja -laattojen lisäksi betonisia reunakiviä voidaan hyödyntää kasviryhmien rajaukseen varsinaisen tehtävänsä ohella.
Lue lisää : Reunakivet   ja  Istutusten rajaaminen

Aidan vierustaa mukaileva perennaryhmä sai uutuuttaan rajaukseksi kahden kiven raidan. Rajaus
pohjustettiin vaihtamalla humusmaa murskesoraan. Lopuksi kiviraidan saumoihin harjattiin
saumaushiekkaa. Raikkaan keltakukkaisten tarhatyräkkien jatkeeksi istutetut peitto- ja kurjenpolvet
levittäytyvät aikanaan mattomaiseksi kasvustoksi omenapuun alle. Punalehtiset nauhukset
pehmentävät koirat pihan puolella pitävää verkkoaitaa, joka antaa köynnöskasveille hyvän tuen.

Koristekiviverhouksella katetun kasviryhmän rajaukseen on käytetty betonilaattoja. Sinnikkäiden nurmiheinien
työntymistä kivien saumoihin voidaan rajoittaa esimerkiksi laittamalla  kattohuopasuikale pystysuoraksi
seinämäksi kivien ja mulloksen väliin. Kuvan kasvit on istutettu katekankaaseen tehtyihin reikiin ennen kiviverhousta.
Katekangas läpäisee veden mutta estää rikkaruohojen kasvun.  

Kasviryhmien reunustuksiin voidaan käyttää myös muurikivien kansikiviä. Kukkaryhmän rajoittuessa kivettyyn käytävään rajaus tukee samalla pinnoitetta pitäen reunimmaiset kivet paikoillaan.