Erityyppiset muurit ovat toimivia ja näyttäviä rakenteita olipa kysymyksessä sitten rinnetontti tai tasamaapuutarha. Viettävässä maastossa ryhdikkäät muurit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa tukien maamassat paikoilleen kompensoiden samalla tontin korkoeroja.

Suoraa seinämää tai kaarevaa kivirakennetta

Muurikivityypeissä ja väreissä on runsaasti valinnanvaraa. Suoraa seinämää syntyy kaikilla markkinoilla olevilla kivityypeillä , mutta kulmiin ja kaarteisiin on hyvä valita tapauskohtaisesti parhaiten ilman leikkuuta, tai vähintäänkin minimaalisilla leikkuilla haluttuun muotoon taipuvat muurikivet. Muurikivien ominaisuuksiin kannattaakin perehtyä etukäteen, viimeistään kun rakennettavan muurin muoto ja korkeus ovat selvillä. Tietoa löytyy mm. pihakivivalmistajien kotisivuilta ja esitteistä.

Pihakivien valmistajat
Oppaat, esitteet ja videot

Muurikivistä on moneksi

Monikäyttöisiä betonisia muurikiviä voi varsinaisen käyttötarkoituksen ohella hyödyntää myös pihan muissa rakenteissa. Hieman kivityypistä riippuen ne soveltuvat mm. aitojen, jätekatoksen, halkoliiterin ja kasvihuoneen sokkelikiviksi. Muurikivistä voi latoa kestävän kasvilavan, portinpilarin, istuinpenkin, grillin, nuotiopaikan, pihakaivon ympäryksen jne. Lisäksi niitä voi hyödyntää pihan erilaisissa rajauksissa. Vain mielikuvitus lieneekin rajana muurikivien käyttömahdollisuuksien keksimisessä.


Suositulla muurikivityypillä,  joka muodostuu kiviparista ( n. 50 cm:n pituinen suorakaidekivi +
rusetti / perhoskivi ),  saa helposti toteutettua 45:n ja 90 asteen kulmat sekä loivaa kaarretta.


Porrastamalla muureja useampaan tasoon saadaan elävyyttä eikä rakenteesta tule turhan massiivinen.


Hieman massiivisemmat umpibetoniset muurikivet ovat parhaimmillaan suorissa ja suorakaiteen muotoisissa
ratkaisuissa.


Muurikko muurikivellä voi halutessa totetuttaa vaikkapa pyöreitä muotoja.

Muurikivistä tehdyt istutuskaukalot elvöittävät tasamaatontteja ja tarjoavat samalla hyvän multatilan kasveille. Muurirakenteen alaosaan sijoitetut salaojaputket juoksuttavat ylimääräisen veden pois kaukaloista eliminoiden kasvualustan liian märkyyden.