Etupihalla ja sisäänkäynnillä on tärkeä rooli sekä puutarhan, että itse asumisen viihtyisyyden luojana. Elleivät tontin koko ja muoto, rakennusten sijoittuminen tontille ja rakennusmääräykset toisin sanele, sijoitamme ”varsinaisen puutarhan” kasvitarhoineen, vapaa-ajantoimintoineen ja lasten leikkialueineen pääsääntöisesti perinteiseen tyyliin takapihalle. Etupiha on kuitenkin se joka avautuu silmiemme eteen päivittäin useita kertoja; kotiin tullessamme ja sieltä lähtiessämme, postia laatikosta hakiessamme tai roskiksella piipahtaessamme. Hyvin hoidettu etupiha tuloteineen, käytävineen, huoltoalueineen ja kasveineen on edustava kokonaisuus, joka antaa puutarhasta siistin ensivaikutelman, ja opastaa vieraan pääovelle. Ei siis ole aivan sama mitä etupiha näyttää. Sisääntuloon kannattaa satsata.

Pihakivin päällystetty ja kasveilla kehystetty etupiha on parhaimmillaan kaunis, käytännöllinen ja helposti puhtaana pidettävä.

Iso etupiha

Reilunkokoinen etupiha antaa pelivaraa erityyppisille kiveysratkaisulle ja näyttäville kasviryhmille. Tila tulee yleensä tarpeeseen, sillä useimmissa talouksissa alkaa olla vähintäänkin kaksi autoa. Alla olevan esimerkkisuunnitelman kääntöpaikka palvelee talon asukkaita päivittäin toimien myös tilapäisenä vierasparkkina. Tilavalla etupihalla on lisäksi mahdollista säilyttää peräkärryä tai muuta tarpeellista. Laajaan kivipintaan on haettu elävyyttä ladontasuuntia ja malleja muuttamalla, sekä yhdistelemällä eri kivi-/laattatyyppejä ja värejä keskenään. Pieni oleskelualue piristää ilta-auringon puolelle sijoittuvaa sisääntuloa.


1. Betonikivi,suorakaide, musta
2. Betonikivi, klassikko, harmaa
3. Betonilaatta, pintaprofiloitu, mustavalkoinen
4. Betonilaatta, sileä, perusharmaa
5. Betonikivi, neliömäinen, musta
6. Seulanpääkivi
7. Matala muuri, muurikivi
8. Seinivierikiveys

60 mm:n paksuinen pihakivi kestää henkilöautolla ajoa asianmukaisesti pohjattuna.
Laattojen vahvuudeksi ajoteille suositellaan 80 mm:ä

Virtaviivainen viisto

Viistosti yleiseltä tieltä pihaan johtava ajotie on toimiva ratkaisu. Autotallin katoksineen sijoittuessa sopivasti hieman päärakennusta taaemmaksi, on auton kääntäminen mahdollista oman pihan puolella kääntöpaikkaa hyödyntäen. Nokka edellä pihasta lähteminen on aina turvallisempaa kuin yleiselle tielle peruuttaminen. Pihatien betonikiveys muuttuu asuinrakennuksen läheisyydessä betonilaataksi, jota elävöittävät suuret kesäkukka-astiat. Pääsisäänkäynnille johtaa lisäksi ajotieltä erillinen suora jalan kuljettava käytävä.


1. Betonikivi, suorakaide
2. Betonikivi, suorakaide
3. Betonikivi, neliömäinen
4. Betonilaatta
5. Seulanpääkiveys

Katoksen pilareiden sekä keskeisille paikoille sijoittuvien kaivojen ympärykset
kannattaa toteuttaa huolella esimerkiksi kaarrekivisarjoilla.

Selkeä pieni etupiha

Selkeä suoraviivainen ratkaisu puoltaa paikkaansa kun etäisyys rakennuksen seinästä tontin rajalle on vain 7 m. Leveä ajoliittymä mahdollistaa kahden auton pysäköinnin pihan puolelle autotallin eteen. Suorakaiteen muotoisin betonikivin pinnoitettujen autopaikkojen vieressä sijaitsee jalankulkuliittymä päällystettynä väriltään hieman vaaleampisävyisillä neliömäisillä laatoilla mitä ajotien kiveys.


1. Betonikivi, suorakaide, musta
2. Betonilaatta, harmaa
3. Seulanpääkivi

  

Etupihan kiveämisen työjärjestys kannattaa suunnitella huolellisesti, ja miettiä mm. myös mihin sijoittaa kivilavat asentamistyötä ajatellen.