Pihan saneeraustyöt etenivät perinteisessä työjärjestyksessä. Ennen kuin pääsimme asentamaan pinnoitekiviä oli purettava vanhaa, valmistettava kestävät pohjat, pystytettävä muurirakenteet, asennettava koristeallas muuriryhmään ja tehtävä istutuskaukaloiden multatäytöt ettei valmiin pinnan päällä tarvitse enää liikkua kasvualustoja kuskaten ja päällystettä liaten.  Pohjausten yhteydessä sähkömies kävi myös asentamassa tarvittavat kaapelit muurien taakse tuleville, kasviryhmään sijoitettaville pihavalaisimille.

Kun edellä mainitut työt oli saatu päätökseen aloitimme pinnoitekivien latomisen rakennuksen syvennyksen katetusta tilasta.  Vaikka katteen alla ei sadevedestä ole sinällään haittaa, asensimme betonikivet kuitenkin rakennuksen seinästä ulospäin 2 %:n kaadolla.

Syvennyksen pinnoittamisen jälkeen kivityyppi vaihtui pyöreän ladonnan mahdollistavaan betonikiveen kaarrekivisarjoineen. Tästä ei koitunut ylimääräistä työtä, sillä kiven paksuus oli sama ( 6 cm) mitä katoksen alla. Tasattu pohja korkoineen palveli myös syvennyksen ulkopuolen kiveyksillä.
Haasteellista oli sen sijaan saada ympyränmuotoinen kahvittelupatio osumaan oikealle paikalle pohjustettua aluetta halutun kokoisena.  Kun pation halkaisijan pituus oli tiedossa, ympyrän keskipisteen sijainti määritettiin tarkasti eri suunnista mitaten.  Keskipiste merkattiin näkyviin spraymaalilla.

  

Kaarrekivet saa varmimmin sovitettua kohdilleen ilman leikkaamista  kun aloittaa kivien latomisen ympyrän keskeltä. Kyseinen etemisjärjestys  edellyttää  tasatun asennushiekkakerroksen päällä kävelyä, mikä puolestaan ei ole suotavaa. Pyrimmekin eliminoimaan haitallisten jälkien syntymisen liikkumalla routaeristelevyjen päällä. Kierros kierrokselta kahvittelupatio laajeni suunnitellun mukaiseksi,  ja loppujenlopuksi vain muutama ”sovituskappale” vaati kivien leikkaamista kivisahalla.

  

Muurin reunaan asensimme vielä rakennetta myötäilevän kaarevan käytävän ja lopuksi verhosimme liittymäkohtien teräväkärkiset kolmiot seulanpääkivillä.  Pyöreiden luonnokivien käyttö kulmissa vähensi osaltaan betonikivien leikkaamistarvetta,  ja samalla elävöitti päällysteen yleisilmettä. Pihan kunnostaminen alkoi pikkuhiljaa olla vihertöitä vaille valmis.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.