Onnetar suosi lieksalaista Terhi Harvialaa kevään pihakivikilpailussa, jonka palkintona oli  luonnostyyppinen ehdotus puutarhan kunnostamiseksi. Kilpailuumme Terhi lähetti kuvan koirien valtakuntana toimivasta takapihasta toivoen mm. vinkkiä kuran sisään kantautumisen vähentämiseksi.  Lisäksi punkit ovat riesana osittain luonnontilaiseen puistikkoon  rajoittuvalla tontilla.

Poikkesin suunnittelukäynnillä Harvialan perheen pihassa Pielisen pohjoispäässä juhannuksen jälkeisellä viikolla. Omakotitalon piha-alue on vielä pitkälti edellisen omistajan jäljiltä.   Merkittävin toteutettu toimenpide on ollut lasten leikkivälineiden pystytys lähimmän kunnallisen leikkikentän sijainnin ollessa kohtuuttoman kaukana. Pihan kunnostusehdotusta ideoidessa lapset ja vanhempien koiraharrastus saivatkin suuren roolin.

  

Tulopihan pinnoitteeksi betonikiviä

Pihaan tultaessa kiinnittyi ensimmäisenä huomio päällysteenä olevaan sitoutumattomaan kiviainekseen, joka rajaamattomana on herkkä leviämään ja kantautumaan mm. lumitöitä tehtäessä nurmialueille ruohonleikkurin terien riesaksi. Ehdottaisin irtonaisen kiviaineksen korvaamista betonikiveyksellä tulotien ja autopaikkojen kohdalta, ja kiveyksen rajaamista muurikiven kansikivellä. Lisäksi leventämällä hieman pihan tuloliittymää ja kaatamalla muutama iso puu tontin reunalta pysäköintialueen kupeelta saadaan autoille lisää tilaa. Lämmityspistoke puolestaan lisää alueen toimivuutta talvikuukausina.

 

Lapsille oma puuhapiha

Lasten leikkialue vie tällä hetkellä keskeisen alueen etupihasta. Puuhapihasta löytyvät mm. monitoimiteline, leikkimökki, hiekkalaatikko ja trampoliini.   Leikkialue on erotettu  tontin päädyssä sijaitsevasta koirien ulkoilutarhasta aidalla. Tulotien puolella, talon pääsisäänkäynnin kohdalla,  puuhapihan  ”rajaukseksi ” on ehdotettu muurikivistä rakennettavaa,  noin 40 cm:ä korkeaa  suorakaiteen muotoista istutuskaukalo kasveineen.  Kasviryhmään on sijoitettu myös pihavalaisin.
Leikattava nurmikko leikkialueen pohjana on hieman hankalasti hoidettava. Alustan voisi vaihtoehtoisesti pinnoittaa esimerkiksi turvahiekalla tai vaikkapa keinonurmella.

  

Sisäänkäynti ja oleskelualueet siistiksi betonilaatoin

Pääsisäänkäynnin,  sekä rakennuksen päädyn katetun oleskelualueen  jatkeeksi suunnitelmassa ehdotetun pienen pation verhoaisin pintaprofiloiduilla betonilaatoilla ( kuva yllä).  Grillipaikan ehdottaisin puolestaan sijoitettavaksi leikkialueen jatkeeksi tontin rajan tuntumaan.  Ko. pation lattiaksi asentaisin betonilaatta + betonikivi yhdistelmäkiveyksen, ja kulmaukseen rakentaisin L-muotoisen, noin 60 cm:ä korkean seinämän betonisista muurikivistä.   Muurikiviseinämä toisi sekä elävyyttä tasamaatontille että toimisi sokkelina pienelle puiselle pergolarakennelmalle. Vapaamuotoinen kasviryhmä pihavalaisimineen antaa puolestaan valoa, väriä ja vehreyttä ko. alueelle. Kasviryhmän viertä johtaa askelkivipolku betonilaatoista rakennuksen päädyn oleskelutasanteelle.

Seinänvierustoille koristesepeliä ja laattaa

Rakennuksen seinänvierustojen katteeksi etupihalle on luonnoksessa ehdotettu ilmavaa koristesoraa. Sorakerroksen päällä on  hyödynnetty betonilaattoja astinkivinä helpottamaan kulkua alueelta toiselle.  Muualla rakennuksen seinän vierustoja kiertää betonilaattaraita.

Huoltopihoja kaksin kappalein

Pihaan on ehdotuksessa sijoitettu kaksi betonilaatoin pinnoitettua huoltoaluetta, toinen  tontin tuloliittymän kupeelle ja toinen rakennuksen takapihalle kodinhoitohuoneen sisäänkäynnin yhteyteen. Etupihan huoltoalue sijoittuu luontevasti jätekatoksen jatkeeksi ja palvelee samalla peräkärryn säilytyspaikkana.  Ko. alueelle sopisi myös pieni katos polttopuiden varastointia varten. Takapihan huoltoalueelle on sijoitettu tomutustelineen lisäksi pieni oleskeluryhmä.

Luxustilaa koirille

Tontin iso pääty on käytännössä kokonaan koirille aidattua ulkoilutarhaa, jossa karvakorvilla on mahdollisuus juoksennella vapaasti ja huilata kopin suojissa leikkien lomassa. Nurmikko joutuu koville koirien käytössä, joten ykkösluokan samettinurmen sijaan on vain katsottava läpi sormien ja  tyydyttävä paikoin hieman heikommassa hapessa olevaan viheriöön.  Kun pohjan tasaa helposti ruohonleikkurilla leikattavaksi, sen ylläpito sujuu kohtuullisella vaivannäöllä.

Reilunkokoinen laatoitettu alue kodinhoitohuoneen sisäänkäynnin edustalla vähentää  jonkin verran koirien tassuissa kulkeutuvan kuran ja hiekan kantautumista huonetiloihin.

Punkkivaara pahin pitkässä heinässä

Ikävä puutiainen on valitettavasti levinnyt paikkapaikoin todelliseksi riesaksi ja konstia sen karkottamiseksi puutarhoista ei ole toistaiseksi keksitty. Nurmikon säännöllinen leikkaaminen ja pitäminen matalakasvuisena saattaa auttaa pienentämään punkkien määrää piha-alueella, sillä puutiaiset suosivat pitkähköä ruohikkoa lyhyeksi leikatun sijaan.  Poistamalla nurmikko lasten leikkialueelta, ja päällystämällä kulkureitit ja oleskelualueet pihakivin, tekevät nekin osaltaan punkkien elon epämiellyttäväksi.

Ehdotus pihan kunnostamiseksi 

Numeroiden selitykset:

1  Pintaprofiloitu betonilaatta
2  Koristesepeli
3  Betonikivi
4  Rajaus: Muurikiven kansikivi
5  Noin 40 cm korkea korotettu istutus muurikivestä + valaisin
6  Grillipaikka:  pinnoitteena betonilaatta / betonikivi yhdistelmä
7a Huoltopiha: paikka peräkärrylle ja pieni katos polttopuille
7b Huoltopiha: tomutus ja pieni oleskeluryhmä
8   Seinivierilaatta
9   Hiekkalaatikko
10 Monitoimileikkiväline
11 Leikkimökki
12 Trampoliini
13 Koirankoppi
14 Olemassa olevat marjapensaat / hyötypuutarha
15 Kasviryhmä + valaisin
16 Noin 60 cm:ä korkea sokkeli muurikivistä, jossa pieni pergolarakennelma köynnöksineen.
17 Lämmityspistoke

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.